Britse variant virus vastgesteld in Amstelveens verpleeghuis

De Britse variant van het coronavirus is vastgesteld in verpleeghuis Nieuw Vredeveld in Amstelveen. Ongeveer 10 procent van de bewoners is sinds eind december met de variant besmet geraakt. De zorginstelling heeft de huiskamers van het verpleeghuis omgebouwd tot aparte covidunit.

Hanneloes Pen
Archiefbeeld. Beeld ANP
Archiefbeeld.Beeld ANP

Het verpleeghuis, waar 75 mensen met dementie wonen, kreeg vrijdag van de GGD te horen dat het bij de corona-uitbraak van eind december om de Britse variant ging.

“Hoe het ons verpleeghuis is binnengeslopen, weten we niet. We hebben alle veiligheidsmaatregelen genomen. Het kan via medewerkers of het bezoek zijn binnengebracht. De GGD doet nu bron- en contactonderzoek,” zegt Lies Zuidema, bestuurder van stichting Brentano waar Nieuw Vredeveld onder valt.

Bewoners minder ziek

De ziekteverschijnselen, zegt Zuidema, zijn milder dan bij mensen die in het voorjaar besmet raakten met het virus. “We zien dat de bewoners minder ziek zijn. Ze hebben minder hoge koorts en zijn minder benauwd. Ook het hoesten is minder erg.”

Zuidema zegt dat het verpleeghuis de zaak inmiddels onder controle heeft. Het is nog niet duidelijk of het huis kan meedoen aan de vaccinatieronde van verpleeghuisbewoners, die de komende zeven weken plaatsvindt. Enkele bewoners zijn nog steeds ziek.

Wat is de Britse variant?

De zogeheten Britse variant van het coronavirus, officieel variant B.1.1.7 van Sars-CoV-2, is eind december 2020 in het zuidwesten van Engeland voor het eerst aangetroffen.

De mutatie is niet per se dodelijker, maar vooral veel besmettelijker en heeft een reproductiegetal (de mate waarin het virus zich verspreidt) dat 0,4 tot 0,7 hoger ligt dan het reproductiegetal van het gewone covidvirus. Dat komt doordat de Britse variant tot wel tien keer meer virusdeeltjes bij zich blijkt te hebben. Ook onder jongeren en kinderen wordt de Britse variant vaker aangetroffen dan andere mutaties.

De Britse variant van het coronavirus zal waarschijnlijk de overhand krijgen in Nederland omdat deze variant besmettelijker is en dus dominant zal worden: minder sterke varianten van het coronavirus verdwijnen naar de achtergrond. Daarom pleiten veel experts voor strengere coronamaatregelen.

Reactie GGD

De GGD gaat niet in op specifieke clusters, aldus een voorlichter, dus ook niet op de uitbraak in Nieuw Vredeveld. Bij uitbraken in verpleeghuizen worden personeel en bewoners standaard op het coronavirus getest. Ook bij hen wordt gekeken of het gaat om de Britse variant. Daarvoor is het nodig de afgenomen monsters te ‘sequencen’, wat uitvoeriger lab-onderzoek vergt dan de standaard testafname. De Amsterdamse GGD houdt de verspreiding van de Engelse variant in de regio bij en overlegt met het RIVM.

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden