Britse prins Harry en vrouw Meghan doen stap terug

Prins Harry, kleinzoon van koningin Elizabeth, en zijn vrouw Meghan hebben besloten een deel van hun officiële taken voor het Britse koningshuis neer te leggen. Dat hebben de hertog en hertogin van Sussex woensdagavond laten weten in een verklaring.

ANP
Prins Harry en echtgenote Meghan tijdens een bezoek aan Canada House tijdens hun kerstvakantie.
 Beeld EPA
Prins Harry en echtgenote Meghan tijdens een bezoek aan Canada House tijdens hun kerstvakantie.Beeld EPA

“We zijn voornemens een stap terug te doen als ‘senior’ leden van het koningshuis en eraan te werken om financieel onafhankelijk te worden, terwijl we de koningin blijven steunen,” schrijft het koppel. De twee zijn van plan hun tijd te verdelen tussen het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika.

Harry en Meghan willen dat hun in mei geboren zoon Archie wel de tradities van de koninklijke familie meekrijgt, maar dat het gezin daarnaast ook de ruimte heeft om zich te focussen op een nieuwe liefdadigheidsinstelling.

‘Te voorbarig’

Het lijkt erop dat koningin Elizabeth de beslissing van kleinzoon Harry om een deel van zijn officiële taken voor het Britse koningshuis neer te leggen iets te voorbarig vindt. De koningin laat via een verklaring van Buckingham Palace doorschemeren dat het gesprek nog niet voorbij is.

“De gesprekken met de hertog en hertogin van Sussex zijn nog in een pril stadium,” luidt de verklaring. “We begrijpen hun verlangen voor een andere invulling, maar dit zijn ingewikkelde kwesties die tijd kosten om aan te werken.”

Ingewijden laten aan de BBC weten dat de koningin niet op de hoogte was van de verklaring die Harry en Meghan woensdag naar buiten zouden brengen. Het Britse koningshuis zou erg teleurgesteld zijn over de beslissing.

‘Harry heeft zijn hart laten spreken’

Volgens Dickie Arbiter, de voormalige perschef van Buckingham Palace, kent de stap van Harry zijn gelijke niet in de moderne geschiedenis van het Britse koningshuis. “Het enige wat in de buurt komt, is het aftreden van koning Edward VIII in 1936.”

“Harry heeft zijn hart laten spreken en niet zijn hoofd,” meent Arbiter tegenover de BBC. De voormalige ingewijde van de koninklijke familie zei niet te weten hoe Harry’s wens om slechts parttime deel te nemen aan koninklijke verplichtingen in de praktijk kan werken. Alleen al dat hij met echtgenote Meghan en zoontje Archie zijn tijd wil verdelen tussen Londen en Noord-Amerika is daarbij problematisch. “Denk alleen maar aan alle vluchten die nodig zijn, en de kritiek die ze daarvoor zullen krijgen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden