Brexitangst drijft Londense beurs naar Amsterdam

De Londense beurs heeft geen vertrouwen meer in een goede afloop van de brexitonderhandelingen tussen Groot-Brittannië en de EU. De grootste beurs van Europa wijkt met een deel van het handelsplatform uit naar Amsterdam, omdat het niet meer rekent op een zachte brexit.

Herman Stil
null Beeld AFP
Beeld AFP

London Stock Exchange (LSE) wacht daarmee de cruciale brexittop volgende week in Brussel niet af. De onderhandelingen over een zachte brexit lijken mislukt, nu de Britse regering aan eerder afspraken tornt. In oktober dreigde premier Johnson met een eenzijdig vertrek, zonder deal.

LSE had de Britse regering tot maandag gegeven om de brexitonderhandelingen richting een zachte uitstap te brengen, maar de regering-Johnson lijkt daar geen plannen voor te hebben. De deadline voor een definitieve brexitdeal, 31 december, komt steeds meer in zicht.

Paspoortrechten

Zoals het er nu voorstaat, kunnen Britse beursbedrijven na een harde brexit op 1 januari niet zonder meer in de EU in aandelen, opties en obligaties handelen. Ze missen daarvoor vanuit Groot-Brittannië de benodigde ‘paspoortrechten’. Een aantal financiële bedrijven heeft daarom de afgelopen jaren al Europese dochters opgezet, waaronder een aantal in Amsterdam.

London Stock Exchange doet dat nu ook. De Europese activiteiten van zijn handelsplatform Turquoise, 12 jaar geleden opgezet met een trits beursbanken, zijn sinds maandag in Amsterdam ondergebracht. Via het platform wordt gehandeld in aandelen die hun belangrijkste notering aan een beurs in de EU hebben, zoals onder meer Euronext Amsterdam.

De Londense beurs volgt met zijn stap andere beursplatforms die al eerder hun Europese handelsactiviteiten van Londen naar Amsterdam lieten verkassen: zoals de Amerikaanse grondstoffenhandelgigant CBOE, Bloomberg MTF en CME. Daarmee zitten nu de drie grootste beursorganisaties die in Europese aandelen, opties en obligaties handelen (Euronext, de Franse eigenaar van de Amsterdamse Beurs, LSE en CBOE) in Amsterdam.

Virtuele activiteiten

Het gaat bij zulke handelsplatforms vooral om virtuele activiteiten, waarbij voor elke speler enkele tientallen mensen in Amsterdam zijn betrokken. Op termijn kan dat aantal medewerkers groeien omdat bij groei van de handelsplatformen ook aanvullende diensten nodig zijn.

Amsterdam heeft een groeiende aantrekkingskracht op brexitvluchtelingen. Een kwart van de 161 buitenlandse bedrijven die zich vorig jaar in de hoofdstad vestigden, week uit vanwege de Britse uittreding. Naast financiële bedrijven gaat het daarbij ook om farmaceutische ondernemingen, in het kielzog van brexituitwijker EMA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden