Brandweerkazerne Marnixstraat dicht na dode en gewonde

In de brandweerkazerne aan de Marnixstraat in Amsterdam zijn dinsdag een dode en een gewonde gevallen bij een steekincident. Het gaat om twee brandweermannen. Een van hen is later overleden, vermoedelijk door zelfdoding. De andere brandweerman is inmiddels buiten levensgevaar.

Hanneloes Pen
Brandweermannen vormen een erehaag voor de kazerne in de Marnixstraat. Beeld Hanneloes Pen
Brandweermannen vormen een erehaag voor de kazerne in de Marnixstraat.Beeld Hanneloes Pen

Een man in een fluorescerend hesje zit in een café op de hoek tegenover de brandweerkazerne bij te komen van het steekincident dat dinsdagochtend om half 11 plaatsvond. Hij wordt opgevangen door andere cafégasten. “Ik heb het steekincident zelf niet gezien, maar ik heb de brandweerman wel zien liggen op de grond. Hij is uit het raam gevallen,” zegt de man.

Buiten voor de kazerne staat een witte tent, vlak onder een geopend raam. De plek is afgezet met rood-witte linten. Overal staan politiewagens.

Tegenover de brandweerkazerne staat een man in de deuropening van zijn zaak. Hij hoorde vanmorgen, na het incident, al allerlei geruchten. “Iemand zei dat er sprake was van een aanslag. Later hoorden we dat een brandweerman zichzelf gestoken had. Hij zou daarbij ook een collega hebben gestoken. Vermoedelijk omdat deze hem wilde helpen.”

Burgemeester Halsema heeft dinsdag de brandweerkazerne bezocht. Ze is aanwezig als even na half 3 de korpsleden van de kazerne twee lange rijen vormen. Ze staan in brandweeruniform, schouder aan schouder, helm onder de arm. Een lijkwagen met de overleden brandweerman rijdt tussen de rijen door.

Als de wagen de weg opdraait, omhelzen de brandweerlieden elkaar. Er worden verder geen mededelingen gedaan. De gelederen sluiten zich.

null Beeld Hanneloes Pen
Beeld Hanneloes Pen
De kazerne is voorlopig buiten gebruik. Beeld Het Parool
De kazerne is voorlopig buiten gebruik.Beeld Het Parool

Praten over zelfdoding

Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon 0900-0113 of www.113.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden