Amsterdam Bewaar

Brandweer bereikt akkoord over vervroegd pensioen

De brandweer heeft een akkoord met de gemeente over vroegpensioen.
De brandweer heeft een akkoord met de gemeente over vroegpensioen. © ANP

Namens het brandweerpersoneel heeft vakbond FNV een akkoord bereikt met de gemeenten over hun vroegpensioenregeling. Daarover werd sinds de zomer actie gevoerd, ook in Amsterdam.

Voor de uitrukdienst, fysiek en mentaal zwaar werk, is er de FLO-regeling. Daarom kunnen brandweermedewerkers sinds 2005 vervroegd met pensioen.

Maar nadien ging ook de AOW-leeftijd omhoog, naar 67. De werkgevers en de werknemers konden het niet eens worden over de vraag hoe dit gat te dichten. 

Nu is er overeenstemming bereikt over langer doorwerken en nieuwe leeftijden om met vroegpensioen te gaan, zodat het AOW-gat gerepareerd kan worden. "Maar de maximale uittredeleeftijd van 59 jaar staat nog overeind," volgens FNV-onderhandelaar Bert de Haas.

Levens redden
"Dit was voor ons heel belangrijk," zegt De Haas in een persbericht. "Brandweermensen staan 24/7 klaar en stellen hun leven in de waagschaal voor anderen. Na jaren van gebroken nachten, levens redden en veel leed meemaken, hebben zij recht op een goed vroegpensioen. Eerder stoppen met werken is voor hen geen luxe, maar een noodzaak."
 
Bovenop de nieuwe leeftijden om met vroegpensioen te gaan hebben de brandweermedewerkers ook een netto-inkomensgarantie van 75 procent gekregen tot aan hun pensioen. Verder zijn afspraken gemaakt over een inkomensvangnet bij arbeidsongeschiktheid vanaf 55 jaar.

Handtekeningen
Bij de brandweer werd sinds eind juni fel actiegevoerd. De brandweermedewerkers weigerden nog over te werken, draaiden zondagsdiensten en hielden demonstraties bij evenementen. In september kreeg burgemeester Eberhard van der Laan nog een petitie met vijfduizend handtekeningen overhandigd. 

Nu er een voorlopig akkoord is hebben de bonden de actiecomites opgeroepen hun acties op te schorten. Maar pas als de leden hebben ingestemd is er een definitief akkoord.