Brandbrief dierenorganisaties: ook in toekomst geen leeuwen in Artis

Verschillende dierenorganisaties vinden dat Artis zijn drie leeuwen naar betere huisvesting in Zuid-Frankrijk moet laten vertrekken en daarna geen nieuwe leeuwen meer in huis moet halen. De Amsterdamse dierentuin meldde vorige week de dieren verhuizen omdat er door de coronacrisis geen geld is voor een nieuw leeuwenverblijf.

ANP/Het Parool
null Beeld Hollandse Hoogte/ANP
Beeld Hollandse Hoogte/ANP

Onder meer Comité Dierennoodhulp, Diervriendelijk Nederland en Animal Earth hebben een brandbrief gestuurd naar de commissie Bouwen en Wonen van de Amsterdamse gemeenteraad. Ze roepen op de omstandigheden van de dieren te verbeteren en niet, zodra het budget er is, nieuwe leeuwen in huis te halen. De gemeenteraad komt woensdag bijeen in een spoeddebat te hebben over de penibele financiële situatie van Artis.

Het huidige leeuwenverblijf in Artis is volgens de briefschrijvers, onder wie ook schrijvers Carolina Trujillo en Mohammed Benzakour, ‘een triest verblijf, een stukje zand met wat rotsstenen en een binnenverblijf. Sinds 1927 heeft Artis de kans gehad het verblijf te verbeteren zodat de leeuwen hun gedrag natuurlijker kunnen uiten, maar klaarblijkelijk lag de prioriteit in bijna een eeuw tijd telkens net even ergens anders.’ Een verhuizing betekent volgens hen dan ook een verbetering voor de leeuwen.

‘Slaven, dwergen, gebochelden en albino’s’

Nieuwe leeuwen aanschaffen met gemeenschapsgeld vinden de dierenorganisaties geen goed idee. ‘Het past niet in een diervriendelijke gemeente om eraan bij te dragen dat er over een aantal jaren weer nieuwe leeuwen komen in Artis. Deze dieren horen vrij te zijn in Afrika en niet midden in de grote stad in een heel ander klimaat in een veel te klein stukje te worden opgesloten.’ Het opsluiten van dieren ter vermaak van mensen is respectloos en stamt uit de tijd dat ‘er nog slaven werden gehouden en dwergen, gebochelden en albino’s werden tentoongesteld’, aldus de dierenorganisaties.

Ze willen dat de gemeente en het Rijk de steun aan Artis koppelen aan eisen voor verbetering van het welzijn van de dieren. Artis zou moeten stoppen met het fokken van dieren en het doden van overtallige gezonde dieren. Sowieso moet het totale aantal dieren in de dierentuin worden afgebouwd, vinden de dierenorganisaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden