Update

Brand in studentenflat West waarschijnlijk aangestoken, mogelijk om regenboogvlaggen

De brand die vrijdagochtend uitbrak in een studentenflat in Amsterdam-West is waarschijnlijk aangestoken, zegt de politie. Vermoedelijk was de brand gericht tegen regenboogvlaggen in de flat. Eerder vonden er ook al lhbtq-gerelateerde incidenten plaats.

Het Parool
Vrijdagochtend is brand uitgebroken in een studentenflat aan de Krelis Louwenstraat. Mogelijk was de brand aangestoken en gericht op regenboogvlaggen.  Beeld
Vrijdagochtend is brand uitgebroken in een studentenflat aan de Krelis Louwenstraat. Mogelijk was de brand aangestoken en gericht op regenboogvlaggen.

Flatbewoner Pascal (29) lag te slapen op de derde verdieping toen hij om 5.50 uur wakker werd door gebonk op zijn deur: “Ik hoorde direct dat er paniek was, dus ben uit mijn bed gesprongen. Toen ik rook zag op de gang heb ik zo snel mogelijk kleren aan getrokken en ben ik naar buiten gegaan. Ik weet nog steeds niet wie er op mijn deur klopte, maar dat was in ieder geval wel een held of heldin.”

Na de eerste brandmelding, in de nacht van donderdag op vrijdag, besloot de brandweer meteen om het volledige complex te ontruimen. Zo’n honderd bewoners werden daarbij opgevangen in een nabijgelegen moskee en op een politiebureau in de buurt. Om 05.45 uur begon de brandweer met het blussen van de brand. De brand was binnen een uur onder controle.

Volgens de brandweer zijn vier bewoners gewond geraakt door het inhaleren van rook en overgebracht naar het ziekenhuis. Vier andere bewoners moesten door de brandweer met een ladderwagen van een balkon gered worden.

Het is volgens bewoners niet de eerste keer dat er brand uitbreekt. Pascal: “Het gebouw hangt vol met regenboogvlaggetjes van de Pride. Drie weken geleden zijn er ook al vlaggetjes in de fik gestoken. Daarover kregen we een mail van woningbouwvereniging DUWO, dat we hierop moesten letten.”

In die mail benadrukte DUWO de voorvallen ‘absoluut niet’ te tolereren en riep bewoners op om aangifte te doen: ‘Verder willen we benadrukken dat we sancties zullen opleggen als we erachter komen dat een of meer bewoners zelf verantwoordelijk is/zijn voor genoemde uitingen. Dat betekent in dit geval: acute beëindiging van het huurcontract en ontruiming van de woning.’

Leden van studentenvereniging ASVA trokken meermaals aan de bel om meldingen te doen van de incidenten, vertelt een woordvoerder van de organisatie. Zo werd op 20 mei een Vietnamese vlag beklad met een hakenkruis en troffen bewoners in augustus verschillende keren verbrande regenboogvlaggetjes aan, die eerder waren verspreid via brievenbussen en opgehangen in de gangen.

Eerdere incidenten

“We zijn bekend met eerdere incidenten in de flat rond regenboogvlaggen,” zegt politiewoordvoerder Marijke Stor. “Daar is zeker op ingezet door de politie, maar er waren helaas heel weinig opsporingsindicaties, waardoor het voor ons heel moeilijk is om erachter te komen wie dat dan gedaan zou kunnen hebben. We nemen deze eerdere incidenten uiteraard mee in het onderzoek naar deze brandstichting.”

Het zou niet de eerste keer zijn dat de regenboogvlag het moet ontgelden in Amsterdam. Vorig jaar was een woning in Oost meermaals doelwit van vandalen die zwaar vuurwerk gooiden naar een regenboogvlag die daar wapperde. In reactie daarop besloten bewoners uit de hele Indische buurt om deze vlag uit te hangen.

Ook een bewoner van de getroffen studentenflat besloot tijdens de Prideweek juist nog meer regenboogvlaggen op te hangen door de hele flat, als protest tegen de eerdere vernielingen. Dat vertelt een andere flatbewoner die niet met haar naam in de krant wil. “Dat durf ik niet. Na wat er vandaag gebeurd is weet ik ook niet of ik hier nog wil wonen.”

‘Laffe actie’

Ook flatbewoner Tijmen van Voorthuizen (25) werd vrijdagochtend wakker van een vreemde geur. Toen hij daarna geschreeuw van mensen op straat hoorde, begreep hij dat er brand was uitgebroken. “Ik vind het vooral een hele domme actie.”

Na de mail van beheerder DUWO had hij verwacht dat het ergste wel achter de rug zou zijn. “Dat was helaas dus niet het geval. Met deze brand gaan ze te ver.”

Meteen na de brand werd Van Voorthuizen gebeld door zijn vriend. “Hij vindt het naar dat ik er woon, en ook wel een beetje beangstigend.” Toch is de student niet van plan om weg te gaan: “Ik ben niet bang voor zo’n laffe actie. Ik laat me er niet door afschrikken.”

De politie heeft flatbewoners laten weten dat het onderzoek en de schoonmaakwerkzaamheden rond 14.00 uur afgerond zullen zijn. Daarna krijgen studenten per verdieping weer toegang tot hun woning. Tien appartementen op de achtste verdieping zijn echter onbegaanbaar. Voor hen regelt DUWO een alternatieve verblijfplaats.

Beeld uit de verbrande flat in West. Beeld Natali Boghossian
Beeld uit de verbrande flat in West.Beeld Natali Boghossian

Heb je meer informatie of foto’s over de brand? Die ontvangen we graag. Ook als je iets opmerkelijks ziet of hoort, kun je ons bereiken. Stuur ons een berichtje via Whatsapp.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden