PlusTen slotte

Bram Mulder (1937 - 2019), de musketier van het Olympisch Stadion

Hij was een van de redders van het Olympisch Stadion toen er in de jaren negentig plannen waren om het monument te slopen. Bram Mulder, die vorige week op 82-jarige leeftijd overleed, heeft er mede voor gezorgd dat het stadion vandaag nog bestaat.

Joy Leering
Voor familieman Bram Mulder was zijn werk als advocaat hobby. Beeld
Voor familieman Bram Mulder was zijn werk als advocaat hobby.

“De strijd om het Olympisch Stadion te behouden is zwaar, uitputtend en in het begin vaak eenzaam geweest. Dat hij uiteindelijk is gewonnen, is een modern mirakel,” zei Mulder in 1999 in een toespraak bij het in ontvangst nemen van de Cultuur Monumentenprijs namens zijn stichting Nationaal Reddingsfonds Olympisch Stadion.

Mulder, president-commissaris, zette het fonds op met adviseur Piet Kranenberg en stadiondirecteur Otto Roffel, samen kregen ze de bijnaam ‘de Drie Musketiers’. Jarenlang vochten de mannen tegen de sloop van het stadion, dat plaats moest maken voor woningen.

Stille motor

Hoe vurig hij opkwam voor datgene waarin hij geloofde, vertelde Jack Spijkerman in 1999 in Het Parool: “Ik heb Bram Mulder een keer in mijn programma Spijkers met Koppen gehad in een discussie met de buurtbewoners, die het stadion weg wilden hebben omdat hun buurt altijd werd volgepist door supporters. Die man was zo gedreven, die rukte de microfoon uit mijn handen en ging midden op de tafel staan.”

Volgens Emile Jaensch, burgemeester van Oegstgeest en toentertijd betrokken bij het stadionbehoud, was Mulder de stille motor achter de operatie. “Hij trad weinig op de voorgrond, maar was wel degene die de betonkolos als monument op de kaart zette en een publieksactie startte, waardoor het is gelukt.”

Pater familias

Werken – in de advocatuur – was zijn hobby, maar zijn familie was zijn leven. Mulder, de pater familias, was gek op zijn vrouw, twee zonen en kleinkinderen. Elk jaar gingen zij met de hele familie naar een huis in Bergen aan Zee. Niets vond hij fijner dan met zijn geliefden tijd doorbrengen.

Volgens Jaensch was de advocaat een warme, eloquente en geestige man, vaak net gekleed met een hoed op en een sjaal om.

Lennaert Posch kent Mulder als ‘oom Bram’ en de beste vriend van zijn vader Jan sinds hun studententijd. “Met een luide lach en een uitgelaten persoonlijkheid was hij een man met veel humor. Hij kon je echt doen schuddebuiken van het lachen.”

De vrienden waren beiden lid van ASC-dispuut Viator, waarvoor ze ook na hun studententijd actief bleven. Onlangs werd Mulder er benoemd tot erevoorzitter, een titel die alleen hij bezit. Ook deelden ze een passie: theater maken. Posch: “Hij was advocaat en mijn vader notaris, maar ze zouden misschien wel het liefst toneelspelers zijn geweest.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden