Video

Bouwval voor 4 ton? Dan gaan gezinnen toch liever de stad uit

Amsterdam groeit met tienduizend inwoners per jaar en verandert van een overzichtelijke stad naar een metropool met één miljoen Amsterdammers. Iedereen moet vechten voor een plek. In een serie korte documentaires schetst Het Parool de veranderingen in de stad en de consequenties daarvan voor de inwoners.

Michiel Couzy

Het is een tegenstrijdigheid: de Amsterdamse bevolking groeit in hoog tempo en tegelijkertijd vertrekken er meer Amsterdammers dan ooit. Meestal zijn dit gezinnen die kiezen voor een betaalbare of grotere woning buiten de grote stad. Daar komen internationals voor in de plaats.

Deze uittocht begon toen de huizenmarkt zich weer herstelde van de crisis en de prijzen omhoog gingen. Prijzen die te gortig zijn voor veel Amsterdammers die groter willen wonen.

Noga Yaron woonde met haar gezin in een appartement van 45 vierkante meter in De Baarsjes. Haar zoektocht naar een grotere woning in Amsterdam leverde niets op. “Ik zag halve bouwvallen die voor vier ton weggingen.” Ze kocht een huis in Zaanstad van 110 vierkante meter met een grote tuin. Veel meer ruimte en toch voelt het vertrek als een offer. “Ik was liever in Amsterdam gebleven.”

Het vertrek van gezinnen heeft gevolgen voor de stad. De bevolking verandert, het aantal alleenstaanden groeit, het aantal leerlingen op de basisscholen daalt en zal de komende vijf jaar verder afnemen.

Bekijk hier meer afleveringen van De Veranderende Stad.

Noga Yaron gaat de stad uit. Een betaalbare woning met meer ruimte is in Amsterdam niet te vinden. Beeld -
Noga Yaron gaat de stad uit. Een betaalbare woning met meer ruimte is in Amsterdam niet te vinden.Beeld -

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden