Bouwers van martelcontainers waren van plan te moorden

De personen die verdacht worden van het bouwen van de martelcontainers in de Wouwse Plantage waren van plan hun slachtoffers te vermoorden. Dat betoogde de officier van justitie woensdag tijdens een tussentijdse zitting.

Wouter Laumans
De martelcontainers in de Wouwse Plantage. Beeld REUTERS
De martelcontainers in de Wouwse Plantage.Beeld REUTERS

‘Iedereen gaat liggen,’ zou Roger ‘Piet Costa’ P. in april vorig jaar hebben gestuurd. Hij wordt door het Openbaar Ministerie beschouwd als de opdrachtgever van de bouw van het martelcomplex. Daarop zou Ibrahim Azaim geantwoord hebben: ‘Maat, jouw doel is mijn doel. Ik ga pas dood als hun dood zijn.’

Deze, en andere berichten die verstuurd werden met de versleutelde berichtenservice Encro zijn onlangs toegevoegd aan het strafdossier. Volgens de officier van justitie waren de verdachten aanvankelijk van plan om hun slachtoffers te gijzelen vanwege een conflict over ‘tientallen miljoenen euro’s’.

Willem Endstra van Dubai

Dat geld zou verdiend zijn met drugshandel. Ali Reza D., een voormalige compagnon van Piet Costa, zou dit geld hebben gestolen en hebben ondergebracht in de Verenigde Arabische Emiraten. In getuigenverklaringen is deze D. omschreven als ‘de Willem Endstra van Dubai’ en ‘Taghi 2’. Nadat D. gegijzeld was door de groep van Piet Costa zou een deel van het geld zijn terugbetaald. Daarmee was de kou echter allerminst uit de lucht.

De martelcontainers zouden, in de visie van het OM, aanvankelijk zijn opgezet om het resterende bedrag terug te krijgen.

Op 10 mei 2020 werd Ibrahim ‘Ibo’ Azaim geliquideerd in Rotterdam. Hij gold als een soort aangenomen zoon van Piet Costa. Die moord zou als katalysator gewerkt hebben. “Na de liquidatie van Ibrahim Azaim zou die behoefte aan wraak mogelijk zijn verbreed tot moord,” aldus de officier van justitie.

Schijt wollah

Om dat te illustreren werd een aantal berichten voorgedragen: ‘Van kids ben ik geen voorstander, maar ik doe mee. Schijt wollah.’ Vanaf het toestel met gebruikersnaam Mysticsteak, volgens het Openbaar Ministerie die dag in gebruik bij Piet Costa, zouden zeven namen zijn genoemd. ‘Heel deze groep moet dood, en familie mag ook.’

Volgens het Openbaar Ministerie blijkt uit de berichten dat de verdachten het oogmerk hadden om slachtoffers niet alleen te gijzelen maar ook te vermoorden. Er zouden zelfs Egyptische moordenaars zijn ingeschakeld in Dubai.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden