Bouwbedrijf krijgt aanbesteding niet vanwege omkoping ambtenaar

De gemeente heeft Infradam, een grond- weg- en waterbouwbedrijf, terecht uitgesloten van een aanbesteding, heeft de rechter geoordeeld. Het bedrijf was in het verleden betrokken bij het omkopen van ambtenaren.

Jesper Roele
null Beeld Maarten Steenvoort
Beeld Maarten Steenvoort

Het bedrijf uit Medemblik had zich ingeschreven voor de aanbesteding van de herinrichting van de Frederik Hendrikstraat. Na de aanbestedingsprocedure bleek dat het bedrijf de goedkoopste was, maar kreeg het toch niet de opdracht. De gemeente wil namelijk niet meer in zee met het bedrijf en heeft daarin gelijk gekregen.

‘Het staat de gemeente vrij een partij uit te sluiten op grond van (eigen) onderzoek en objectief te bepalen integriteitsrisico’s,’ schrijft de rechtbank in het vonnis. Ook staat voor de rechter vast dat een voormalig ambtenaar, die strafontslag heeft gekregen bij de gemeente, in dienst is van het bedrijf. De rechter vindt dat de integriteit in het geding komt en daardoor hoeft het de aanbesteding niet aan Infradam te vergeven.

De voormalig ambtenaar zou in het verleden schenkingen in de vorm van een badkamer, zonnepanelen, airco-installatie en een verbouwing hebben gekregen. In ruil hiervoor kreeg Infradam de beschikking over vertrouwelijke informatie over aanbestedingstrajecten. De strafzaak hierover, waarin ook vier andere voormalig ambtenaren zijn aangeklaagd, dient in april 2020.

‘Niet uitzonderlijk’

Volgens de voormalig eigenaar van Infradam, die volgens de Rijksrecherche nog steeds de touwtjes in handen heeft bij het bedrijf, is dit in de bouwwereld ‘niet heel uitzonderlijk’. ‘Maar ik begrijp dat de gemeente andere normen moet hanteren,’ is te lezen in een door de gemeente opgemaakt verslag van een gesprek met Infradam.

De voormalig directeur geeft daarin ook toe dat de ontslagen ambtenaar hem goed van pas kwam. ‘De gemeente Amsterdam is een grote stad en er zijn veel ingewikkelde procedures. Het is vaak lastig te doorgronden hoe dingen geregeld moeten worden en daar komt X (de voormalig ambtenaar red.) om de hoek kijken. Hij kent de hazen en weet waar en bij wie hij moet zijn om dingen voor elkaar te krijgen. Zijn verleden is misschien niet fraai, maar zakelijk gezien helpt hij Infradam enorm.’

Infradam zou nog wel betrokken zijn bij een ander groot project voor het GVB in de stad. Dit project is voorlopig aan Infradam gegund en de ontslagen ambtenaar is daarin voorgesteld als projectleider. Of de gemeente daarmee akkoord gaat is niet bekend.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden