Nieuws

Bouw van het Holocaust Namenmonument mag beginnen

De bouw van het Holocaust Namenmonument in het Weesperplantsoen mag gewoon beginnen. Dat zegt de voorzieningenrechter van de Raad van State in een voorlopige uitspraak. De einduitspraak volgt in 2020.

Het Parool
In het Weesperplantsoen werden al bomen gekapt om plaats te maken voor het nationaal Namenmonument.  Beeld ANP
In het Weesperplantsoen werden al bomen gekapt om plaats te maken voor het nationaal Namenmonument.Beeld ANP

Daarmee is het verzoek om de bouw op deze locatie, in de groenstrook tussen de Weesperstraat en de Hoftuin, te schorsen voorlopig afgewezen. Tegenstanders, waaronder bewoners van de studentenflat aan de Weesperzijde, de Stichting Groene Plantage en de Stichting tussen Amstel en Artis, zijn niet tegen het monument, maar vinden de plek niet passen.

Het monument van de Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind is ter nagedachtenis aan Nederlandse holocaustslachtoffers die nooit een graf hebben gekregen. Er komen 102.000 namen op te staan. Het Namenmonument zal 250 meter lang worden en bestaat uit een aantal stenen muren dat zo wordt geplaatst dat het een labyrint van gangen vormt.

De tegenstanders van de locatie vinden het ontwerp te groot en vrezen voor onveilige situaties door het gebrek aan ruimte bij grote aantallen bezoekers. Ze wilden een voorlopige voorziening omdat de gemeente rond deze tijd zou beginnen met de aanleg van het Namenmonument.

Het ministerie van VWS heeft 8,3 miljoen extra uitgetrokken. Er was aanvankelijk 2,3 miljoen uitgetrokken voor het monument. De kosten zijn inmiddels opgelopen tot 14,6 miljoen. De rest van het geld komt van de gemeente Amsterdam, particulieren en bedrijven. Het monument zou oorspronkelijk in het Wertheimplantsoen komen.

Voor de realisatie van het monument stond een aantal bomen in de weg. Het college heeft de gemeente een kapvergunning verleend voor het kappen van 24 bomen. Die zijn in augustus gekapt op voorwaarde dat er 56 bomen worden herplant.

De in augustus gekapte bomen die in het Weesperplantsoen plaats moesten maken voor het Namenmonument.  Beeld ANP
De in augustus gekapte bomen die in het Weesperplantsoen plaats moesten maken voor het Namenmonument.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden