Update

Bouw biomassacentrale Diemen kan doorgaan

Energiebedrijf Vattenfall mag een biomassacentrale bouwen in Diemen. De provincie Noord-Holland heeft daarvoor een natuurvergunning afgegeven.

ANP/Het Parool
In juli 2019 demonstreerden kinderen tegen de komst van de biomassacentrale en luchtvervuiling. Beeld JEAN-PIERRE JANS
In juli 2019 demonstreerden kinderen tegen de komst van de biomassacentrale en luchtvervuiling.Beeld JEAN-PIERRE JANS

De nieuwe centrale vervangt deels de twee huidige aardgasgestookte centrales en een hulpwarmtecentrale op dezelfde locatie.

Vattenfall krijgt de vergunning omdat uit berekeningen blijkt dat de biomassacentrale minder stikstof zal uitstoten dan het complex dat er nu staat. Ook zal er tijdens de bouw geen extra stikstof neerslaan in de natuur.

Het energiebedrijf reageert verheugd, maar begint nog niet met bouwen. Daarmee wacht Vattenfall tot de vergunningen onherroepelijk zijn geworden. Vattenfall denkt de biomassacentrale in 2023 te openen. Dat is iets later dan gedacht. Eerder werd het jaar 2022 genoemd. Vattenfall zegt zeker te zijn van de SDE+-subsidie die het energiebedrijf heeft aangevraagd uit de subsidieregeling voor duurzame energie van de rijksoverheid.

Rechter

Over de bouw van de biomassacentrale is veel te doen. Tegenstanders zijn naar de rechter gestapt om de bouw van de centrale tegen te houden. Die rechtszaak staat gepland voor mei, al is dat natuurlijk onder het voorbehoud dat de rechtbank niet meer gesloten is vanwege het coronavirus.

De biomassaplannen zorgen voor veel bezorgdheid. In Oost en Diemen wordt gevreesd voor luchtvervuiling, maar de tegenstanders waarschuwen ook voor ontbossing in de herkomstlanden van de houtkorrels. En is biomassa wel zo duurzaam? Formeel geldt het als duurzame energie omdat het hout vanzelf weer aangroeit, maar bij de verbranding komen meer broeikasgassen vrij dan bij steenkool.

De tegenstanders van biomassaverbranding voor energie hadden daarom op 18 april een landelijke demonstratie gepland in Den Haag. Vanwege de coronapandemie is die demonstratie nu veranderd in een online manifestatie, waarbij zoveel mogelijk mensen worden opgeroepen om die dag een logo met #Stopbiomassa te liken en te delen via sociale media.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden