Botenparade als protest tegen plannen voor windmolens

Met een armada van zo’n vijftig boten protesteren tegenstanders van de windmolenplannen in Amsterdam zaterdag op het IJmeer. Het botenprotest keerde zich in het bijzonder tegen de mogelijkheid van windturbines rond IJburg.

Bart van Zoelen
null Beeld Marc Driessen
Beeld Marc Driessen

Vanaf het najaar stond IJburg op zijn achterste benen toen de bouw van windturbines op zo’n 350 meter voor de Bert Haanstrakade een optie leek. Na een schifting in maart lijkt het waarschijnlijker dat er windmolens komen op andere plekken langs de stadsrand, in Noord en Zuidoost vooral. Maar op IJburg zijn bewoners er nog altijd niet gerust op, omdat het water voor de kade geldt als reservegebied.

Een deel van het IJmeer op grotere afstand van IJburg staat nog wel uitdrukkelijk op de nominatie als plek voor windturbines. De deelnemers aan het botenprotest zijn daar heel bezorgd over omdat het IJmeer beschermd natuurgebied is en een broedgebied voor vogels. Verder komen eventuele windturbines hier wel dicht bij nieuwe eilanden van IJburg die nog worden aangelegd.

Verdedigingslinie

De boten stelden zich vanmorgen op voor de Bert Haanstrakade als ‘verdedigingslinie’. Via Vuurtoreneiland en de woonboten bij Schellingwoude gaat het botenprotest door de Oranjesluizen naar de Noorder IJplas, waar de plannen voor windturbines het verst gevorderd zijn.

Onderweg worden ze op de Schellingwouderbrug begroet door volkstuinders van de tuinparken langs de ring A10 in Noord. Volkstuinen gelden niet als ‘geluidsgevoelige bestemmingen’ die wettelijk worden beschermd tegen geluidsoverlast. Vooralsnog komen de mogelijke locaties voor windturbines daarom tot dicht bij volkstuinen. De tuinders vrezen voor geluidsoverlast en de gevolgen voor hun gezondheid, zo zeiden sommigen eerder als insprekers in de gemeenteraad, ook al omdat ze delen van het jaar ook overnachten op hun tuinen.

Het protest tegen de windmolens. Beeld Antoine van Bree
Het protest tegen de windmolens.Beeld Antoine van Bree
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden