Update

Boten blokkeren Herengracht uit protest tegen vaarbeleid

Ruim zeventig boten hebben dinsdagavond de Herengracht geblokkeerd ter hoogte van de ambtswoning van burgemeester Halsema. Ze deden dit uit protest tegen het nieuwe vaarbeleid.

Olga Ketellapper
Demonstranten met fakkels blokkeren de Herengracht Beeld Jelle Feenstra
Demonstranten met fakkels blokkeren de HerengrachtBeeld Jelle Feenstra

Woensdag stemt de gemeenteraad over het nieuwe beleid voor boten in de stad. Voorstel is onder andere om meer dan twaalf passagiers op boten te verbieden en 's nachts een vaarverbod in te lassen.

"Belachelijk," vindt Sander de Boer, booteigenaar en organisator van de protestactie. "Ik zie mijn boot als mijn achtertuin en wil zelf bepalen hoeveel mensen ik uitnodig. Als ik de klasgenoten van mijn kinderen mee uit varen wil nemen, moet dat kunnen."

Binnen korte tijd vond hij zeventig eigenaren van plezierboten die met hem mee willen demonstreren. Tussen 19:00 uur en 21:00 uur blokkeerden de boten de Herengracht bij de brug bij de Vijzelgracht zodat het bootverkeer vanuit de Amstel werd tegengehouden en voor de deur van de burgemeester stil kwam te liggen.

null Beeld Jelle Feenstra
Beeld Jelle Feenstra

Afsluiten
Dat de gemeente de gracht 's nachts wil afsluiten voor pleziervaart vindt De Boer ook onbegrijpelijk. "Ik pak de boot ook vaak als ik uit eten ga, en dan zou ik dus niet meer thuis kunnen komen daarna."

De Boer begrijpt heel goed dat veel bewoners van de grachten overlast ervaren door varende boten. "Maar laat de gemeente handhaven in plaats van verbieden. Iedereen fietst door rood, maar daarom gaan we fietsen toch ook niet verbieden? Daar sturen we handhavers voor."

null Beeld Jelle Feenstra
Beeld Jelle Feenstra

300 illegale schippers
Een nieuw vaarbeleid is hard nodig. Naast de rondvaartboten varen er 7000 plezierbootjes door Amsterdam. Vorig jaar ontving de gemeente veel meer klachten van omwonenden van de grachten, vooral over geluidsoverlast. Via een 'nachtsluiting' probeert de stad in ieder geval de nachtrust van Amsterdammers in het centrum te garanderen.

Naar schatting varen er ook 300 illegale schippers door de grachten. Wethouder Dijksma wil de illegale verhuur van sloepen daarom aanpakken door het aantal personen dat op een plezierbootje mag varen tot twaalf te beperken, exclusief schipper.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden