Amsterdam Bewaar

Bordeel van de toekomst op de Wallen

In een voormalig raambordeel aan de Stoofsteeg in Amsterdam is dinsdagavond Het raambordeel van de 21ste eeuw geopend. Foto ANP
In een voormalig raambordeel aan de Stoofsteeg in Amsterdam is dinsdagavond Het raambordeel van de 21ste eeuw geopend. Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - Tussen de peeskamers op de Amsterdamse Wallen is vanaf nu het bordeel van de toekomst te bezichtigen.

Op initiatief van het Amsterdams Historisch Museum en met ondersteuning van de gemeente Amsterdam, ontwierp architectenbureau Concrete het Raambordeel van de 21ste eeuw. Dinsdag werd het geopend in de Stoofsteeg.

Volgens curator Annemarie de Wildt van het Amsterdams Historisch Museum lijken de huidige werkkamers in de rosse buurt ''een soort douchecellen''. Daarom was het tijd voor ''een ontmoeting tussen de seksindustrie en de creatieve industrie''.

Gebaseerd op de ronde vormen van de dienstdoende dames is de oorspronkelijk vierkante kamer nu rond, net als het bed. Op de achterwand hangt een projectiescherm en de gordijntjes zijn vervangen door spiegelschuifdeuren. Op die manier zien mensen op straat zichzelf in de spiegel als de kamer bezet zou zijn. (ANP)