Update

Bombrief ontploft in postsorteercentrum ABN Amro Sloterdijk

Het postsorteercentrum van ABN Amro aan Bolstoen in Sloterdijk. Beeld Malika Sevil
Het postsorteercentrum van ABN Amro aan Bolstoen in Sloterdijk.Beeld Malika Sevil

In een postsorteercentrum van ABN Amro aan Bolstoen in Sloterdijk is woensdagochtend rond acht uur een bombrief afgegaan. Ook in een postsorteerbedrijf in Kerkrade is een poststuk ontploft. De afzender heeft bitcoins geëist.

Anne Wijn en Malika Sevil

Er zijn nergens gewonden gevallen. De verzender van de bombrieven heeft zowel woensdag als in januari een bedrag in bitcoins geëist. De politie vermoedt daarom dat het om dezelfde dader gaat.

Even voor acht uur woensdagochtend maakte een medewerker van het postsorteercentrum in Sloterdijk een brief open, die eerst begon te sissen en vervolgens met een lichte knal tot ontploffing kwam. Een woordvoerder van de politie zegt dat getuigen het vergeleken met de knal van een rotje. “Maar ook daar kun je je flink aan bezeren,” legt hij uit. De medewerker heeft volgens de politie ‘adequaat gehandeld’, door de brief direct op de grond te gooien.

Zowel de politie als de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de situatie onderzocht. Na een eerste verkenning bleken er niet meer bombrieven te liggen. Het pand is even ontruimd geweest, maar volgens de EOD dreigde geen gevaar meer.

Ook bij postsorteerbedrijf Ricoh in Kerkrade is rond 08.30 uur een poststuk ontploft. Het bedrijf is ontruimd en het Team Explosieven Verkenning kwam ter plaatse om onderzoek te doen. Het is nog onbekend of er een verband is met de ontploffing van het poststuk in Amsterdam.

Medewerkers van het bedrijf zijn erg ontdaan door de ontploffing van een briefpakket woensdagochtend bij het zogenoemde Shared Service Center van het bedrijf in Kerkrade. ‘Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen, maar de betrokkenen zijn uiteraard erg geschrokken,’ meldde Ricoh in een statement. De onderneming is vooral bekend van kopieerapparaten en printers.

‘Op dit moment zijn op locatie de nodige hulpdiensten aanwezig. Wij bieden hen alle ruimte om zo goed mogelijk hun werk te kunnen doen,’ meldde Ricoh. ‘Onze eerste zorg gaat uit naar onze medewerkers. Wij staan in nauw contact met hen om de juiste steun te kunnen bieden.’

Hulpdiensten bij het postsorteerbedrijf aan de Wiebachstraat in Kerkrade. Beeld ANP
Hulpdiensten bij het postsorteerbedrijf aan de Wiebachstraat in Kerkrade.Beeld ANP

Het gaat volgens de politie in het algemeen om een grote enveloppe met een verdikking. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid houdt de situatie in de gaten, laat een woordvoerder weten.

Reeks bombrieven

De afgelopen tijd werden in het land al meerdere bombrieven aangetroffen. De meest recente werd op 10 januari gevonden, in een postsorteercentrum aan de Australiëhavenweg, ook in Amsterdam. De brief bevatte een explosief dat zwaar lichamelijk letsel had kunnen aanrichten, zei een politiewoordvoerder. Verder werden in Amsterdam bombrieven bezorgd bij de hotels Okura en Victoria en bij een tankstation. In Utrecht ontving een makelaarskantoor er een en in Rotterdam kwam er een terecht bij een autobedrijf en bij een tankstation.

De brief van 10 januari werd herkend aan dezelfde verdikking die eerdere brieven ook hadden. Een adressticker van het Rotterdamse incassobureau Centraal Invorderings Bureau (CIB) als afzender ontbrak, maar heeft er waarschijnlijk wel op gezeten. Eerdere brieven hadden wel een dergelijke sticker. Echte brieven die het CIB verzendt, worden hier nooit van voorzien: de afzender staat normaal gesproken gedrukt op de envelop.

Het is niet zeker of het om eenzelfde soort bombrief gaat als in januari werd gevonden in Westpoort. Beeld ANP
Het is niet zeker of het om eenzelfde soort bombrief gaat als in januari werd gevonden in Westpoort.Beeld ANP

PostNL

PostNL gaat samen met de politie kijken welke extra maatregelen genomen kunnen worden voor de bescherming van zijn medewerkers. Het postbedrijf kwam na de bommeldingen in januari ook al met maatregelen om zijn medewerkers te beschermen. Het bedrijf wilde daar toen verder niets over zeggen. “De veiligheid van de medewerkers staat voorop,” liet een woordvoerder destijds weten.

Pakketbezorger DHL zegt al zeer streng op de veiligheid van zijn medewerkers te letten ‘in het hele proces van ontvangen tot bezorgen’. “Daar hebben we constant aandacht voor. De explosies van woensdagochtend zet iedereen weer extra op alert.”

Het lijkt waarschijnlijk dat de brieven via PostNL waren verstuurd, maar dit werd niet officieel bevestigd. Het postbedrijf werkt samen met de politie in het onderzoek.

ABN Amro laat in een reactie weten niet te kunnen zeggen wat de reden is dat de medewerker de brief in het postsorteercentrum opende. “We hebben in overleg met de politie besloten niet inhoudelijk op de zaak ingegaan. Er wordt nu onderzoek gedaan.”

Minister Dekker

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) noemt de twee ontploffingen van woensdagochtend ‘zorgelijk’. “Voor zover we nu kunnen overzien zijn er geen slachtoffers, geen gewonden. Dus dat is fijn,” zegt Dekker. “Voor de rest moet de politie onderzoek doen.” Het is ‘te voorbarig’ om uitspraken te doen over een mogelijke link tussen de explosies en de zeven bombrieven die in januari zijn verstuurd, vindt de minister.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden