Bombrief bezorgd bij Hotel Okura

De EOD doet onderzoek in het hotel. Beeld ANP
De EOD doet onderzoek in het hotel.Beeld ANP

Bij Hotel Okura in de Ferdinand Bolstraat is vrijdagochtend een bombrief afgegeven. De afgelopen dagen werd vaker post met explosieven bij bedrijven bezorgd: in Amsterdam bij het Victoria Hotel en een tankstation en bij ondernemingen in Rotterdam en Utrecht.

Het Parool

De (technische) recherche en een explosievenverkenner waren ter plaatse bij het Okura Hotel, dat niet ontruimd hoefde te worden. Er was geen paniek. De brief is aangetroffen in de postkamer en niet opengemaakt.

“De brief werd door het personeel herkend door het nieuws van donderdag. Daarop hebben ze heel adequaat gehandeld en de brief niet opengemaakt,” laat een woordvoerder van de politie weten.

Rond het middaguur liet de politie weten dat de situatie bij het hotel weer veilig was. De brief wordt nader onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Afpersing

Meest waarschijnlijk is dat het gaat om afpersing, van een terreurdaad lijkt geen sprake. De politie houdt er rekening mee dat alle brieven van dezelfde afzender zijn.

Op de brieven stond het Rotterdamse incassobureau CIB als afzender vermeldt, maar uit onderzoek blijkt dat het bedrijf niet bij de zaak betrokken is. Bij het incassobureau is donderdag ook een bombrief bezorgd. Het zou gaan om een brief die de oorspronkelijke ontvanger ‘retour afzender’ had gestuurd.

“We zijn enorm geschrokken,” zegt Niels de Peuter, directeur van het CIB. “Het geeft veel stress. We hebben passende maatregelen genomen om de veiligheid van onze klanten en medewerkers te kunnen garanderen. Wat die inhouden, kan ik niet zeggen.”

Bezorging

PostNL neemt maatregelen om haar medewerkers te beschermen. Een woordvoerder laat weten dat daarvoor protocollen bestaan. Wat die precies inhoudt, is niet bekend. Of het bedrijf daadwerkelijk de bombrieven heeft bezorgd, kan de woordvoerder niet zeggen.

De politie vermoedt dat er meer brieven in omloop zijn, maar hoeveel is nog onduidelijk. Ze waarschuwt mensen die een brief krijgen met een verdikking erin en waar een sticker met het logo van het CIB op is geplakt, die niet te openen. “Bel direct 112.” De politie heeft een foto vrijgegeven van de bombrief en een envelop die daadwerkelijk door CIB wordt verstuurd.

De bombrief (links) en de echte envelop van CIB (rechts) Beeld Politie
De bombrief (links) en de echte envelop van CIB (rechts)Beeld Politie

Specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoeken de bombrieven op sporen. Bij dit onderzoek zijn ook specialisten van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) en een Teamleider Explosieven Veiligheid (TEV) betrokken.

Bombrief activeert als je hem aanraakt

Een woordvoerder van de politie meldde dat ‘de ervaring tot op heden is’ dat als je de brief onaangetast laat, hij niet ontploft. De brief wordt dus meestal pas gevaarlijk wanneer je hem openmaakt.

Mocht de brief inderdaad ontploffen, dan kan dit zwaar lichamelijk letsel veroorzaken.

Nietsvermoedende gasten

Terwijl de hulpdiensten iedereen met een lint op afstand houden, komen gasten van het hotel nietsvermoedend naar buiten. Jeremiah uit het Amerikaanse Georgia is met zijn Duitse vriendin Tatjana in Amsterdam om vakantie te vieren en hoorde de sirenes van de hulpdiensten vrijdagochtend. “Ik heb toen bij de receptie gevraagd wat er aan de hand was, maar dat wilden ze niet zeggen. Alleen dat we ons geen zorgen hoefden te maken.”

Karen en Joop uit Eindhoven hadden voor vrijdagnacht een kamer geboekt in Hotel Okura. In de auto las Karen op haar telefoon dat er in haar hotel een bombrief was bezorgd. “We zijn toch doorgereden en kwamen aan op het moment dat er iemand in een bompak het hotel in ging dus dat begon meteen lekker.”

Het echtpaar kreeg te horen dat ze vrijdagavond gewoon kunnen blijven slapen. Geschrokken zijn ze niet. Vorig jaar sliepen ze in Scheveningen tijdens de Duindorpbranden. “Dat was pas echt eng.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden