Bom bij Smoke Palace lijkt gericht op criminele broer

De broer van de eigenaar van coffeeshop Smoke Palace in de Linnaeusstraat, waar dit weekend wéér een bom ontplofte, staat in de onderwereld op een dodenlijst. Zijn bedrijf was ook al doelwit.

Paul Vugts
Door een explosie in de Linnaeusstraat hebben meerdere panden enorme schade opgelopen. Beeld Michel van Bergen
Door een explosie in de Linnaeusstraat hebben meerdere panden enorme schade opgelopen.Beeld Michel van Bergen

Op papier heeft Mustapha el Y. (1981) niets te maken met coffeeshop Smoke Palace van zijn broer Mohamed (1967), maar de gedachte ligt voor de hand dat de familierelatie het motief kan zijn voor de twee recente zware explosies die ook panden van buren zwaar beschadigden en grote zorgen baarde.

Te meer aangezien Mohamed el Y. zelf geen criminele reputatie heeft, maar zeker in de nacht van zaterdag op zondag héél grof geweld is gebruikt met een explosief dat een forse krater in de straat sloeg en tot in de wijde omtrek voor schade zorgde.

Na de eerste aanslag op Smoke Palace, in de nacht van 12 op 13 januari, had burgemeester Femke Halsema de zaak niet gesloten. Reden was enerzijds het convenant dat voorganger Eberhard van der Laan sloot met coffeeshops - waardoor ze na een aanslag niet meer standaard worden dichtgetimmerd - en anderzijds het gegeven dat Mohamed el Y. zijn zaak verbouwt, waardoor die hoe dan ook niet open is.

Eerder al doelwit
Het ligt voor de hand dat Smoke Palace na de enorme knal van dit weekend alsnog dicht moet. Mustapha el Y. werd net zoals zijn broer Mohamed geboren in Marokko, maar woont en werkt al lang in Amsterdam.

Hij heeft een autoverhuurbedrijf op Zeeburg dat volgens verscheidene betrouwbare bronnen eerder al doelwit was van brandstichting. Hij is al meermaals gewaarschuwd dat rivalen hem willen vermoorden. Reden lijkt een conflict in de (soft)drugshandel.
De broers waren vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

Burgemeester Femke Halsema kwam gisteren naar de Linnaeusstraat om de getroffen buren haar steun te betuigen. Ze zal deze week aanwezig zijn op een bewonersbijeenkomst.

Zwaar explosief
De explosie blies rond 5.10 uur zondagmorgen de deuren uit twee panden naast Smoke Palace, sloeg gaten in gevels en kozijnen en liet tot meer dan honderd meter verderop ruiten sneuvelen. De klap was kilometers verderop te horen.

Ook het gat voor de deur van de shop bewijst dat een zwaar explosief is gebruikt. De recherche zoekt nog ooggetuigen. Zo reed een auto na de harde knal door de stofwolk, waarvan de bestuurder zich niet heeft gemeld. Ook hoopt de politie dat camerabeelden van de door de dader(s) gereden routes enig zicht geven op hun signalement.

Lees ook: Wat betekenen al die explosieven in de stad?

Dilemma: wel of niet sluiten
Voor de zoveelste keer in haar nog prille carrière als burgemeester ziet Femke Halsema zich gesteld voor een dilemma. Moet ze na een aanslag op een onderneming, of bij de vondst van een onontplofte granaat, de zaak laten dichttimmeren of richt zo'n besluit onredelijke schade aan voor de ondernemer?

De kwestie speelt des te meer nu granaten of andere explosieven (zoals zware vuurwerbommen) niet alleen worden achtergelaten bij wijze van kennelijke waarschuwing, maar afgaan en buurten letterlijk en figuurlijk schokken. Dat gebeurde in augustus in de Johan Huizingalaan in Nieuw-West; de maand daarop voor coffeeshop Los Angeles in de Derde Oosterparkstraat en in januari voor Smoke Palace.

Halsema wijzigde het sluitingsbeleid van haar voorgangers door níet vrijwel altijd zaken te sluiten na zo'n incident. Als de politie niet meteen sterke aanwijzingen vindt dat de reputatie van de getroffen zaak of eigenaar een sluiting rechtvaardigt, doet ze dat niet. Het blijft kiezen tussen twee kwaden, want de ongerustheid van buren is goed in te voelen, zeker voor wie ook de schade van dit weekend weer ziet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden