Nieuws

Boetes voor Amsterdamse huiseigenaren om schenden zelfwoonplicht

Zes huiseigenaren in Amsterdam hebben een boete gekregen voor het niet naleven van de zogenoemde opkoopbescherming. Daarmee worden huizenkopers in de hoofdstad verplicht om hun gekochte huis zelf te bewonen. Het gaat om boetes van zo’n 22.000 euro per woning.

Het Parool
Bouwprojecten NDSM werf Amsterdam Noord, vorig jaar. Beeld ANP / Isabel Nabuurs Fotografie
Bouwprojecten NDSM werf Amsterdam Noord, vorig jaar.Beeld ANP / Isabel Nabuurs Fotografie

De zelfwoonplicht is vorig jaar op 1 april ingegaan en geldt voor woningen met een WOZ-waarde tot 512.000 euro in 2022 en 533.000 euro in 2023. De eerste vier jaar na aankoop mogen kopers de woning niet verhuren.

Eind vorig jaar controleerde de gemeente of kopers zich aan de regels hielden. De zes huiseigenaren die niet voldeden, kregen naast de boetes een last onder dwangsom van 43.000 euro, ‘om te zorgen dat de opkoopbescherming alsnog wordt nageleefd,’ aldus de gemeente.

Een stel betaalde 2.000 euro per maand aan een verhuurbedrijf voor een kleine tweekamerwoning. Eerder hadden ze al 3.000 euro aan borg overgemaakt. In West betaalden buitenlandse studenten 2.000 euro aan huur en waren ze ook al 2.000 euro aan borg kwijt, daarbovenop kwam nog eens 2.000 euro bemiddelingskosten.

Uitzonderingen

Op de zelfbewoningsverplichting zijn een paar uitzonderingen. Zo mag een huis wel worden verhuurd aan directe familieleden (ouders, kinderen, broers, zussen) of tijdelijk worden verhuurd, bijvoorbeeld tijdens een verblijf in het buitenland. Ook woningen die onlosmakelijk horen bij een bedrijfsruimte, kantoor of winkel mogen worden verhuurd.

Amsterdam is niet de enige gemeente waar de opkoopbescherming van kracht is. Er is ook zo’n regeling in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. Ook tientallen andere gemeenten hebben een zelfbewoningsplicht of zijn ermee bezig.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden