PlusNieuws

Boete voor vader en dochter die uitspraak van Frank Visser negeerden

Een vader en dochter die zich weinig aantrokken van het oordeel van de voormalige ‘rijdende rechter’ Frank Visser, moeten hun buren nu 27.650 euro boete betalen, heeft een ‘echte’ rechter bepaald.

Ariën Prins
Mr. Frank Visser in zaak  Henk en Anneke versus Mark over zijn blaffende honden. Beeld SBS6
Mr. Frank Visser in zaak Henk en Anneke versus Mark over zijn blaffende honden.Beeld SBS6

Een vader en dochter die zich weinig aantrokken van het oordeel van de voormalige ‘rijdende rechter’, moeten aan hun buren nu 27.650 euro boete betalen, heeft een ‘echte’ rechter nu bepaald.

Dochter Ria en haar hoogbejaarde vader Piet hadden zelf Frank Visser van het SBS-televisieprogramma Mr. Frank Visser doet uitspraak ingeschakeld, omdat ze last hadden van de bouwactiviteiten en een schutting van hun buren Manon en Wesley.

De burentwist speelt zich af in een straat in Lijnden, onder de rook van Amsterdam. Ria woont daar in bij haar hulpbehoevende vader. In de uitzending van Mr. Frank Visser doet uitspraak in februari 2020 beledigde en bedreigde de toen 90-jarige vader vloekend en tierend alles en iedereen die er een andere mening op nahield dan hijzelf.

Betonblokken verwijderen

Televisierechter Frank Visser besliste dat Piet en Ria binnen enkele weken betonblokken naast de oprit van de buren moesten verwijderen. Ook moesten ze ramen vlak bij de erfscheiding ondoorzichtig maken en dienden ze een asbestdak te saneren. Deden ze dat niet, dan zouden boetes volgen van in totaal 300 euro per dag tot maximaal 40.000 euro. Uiteindelijk vervingen Piet en Ria alleen het dak, maar veel later dan was opgedragen. De boetes weigerden ze te betalen, waarop Manon en Wesley naar de rechter in Haarlem stapten. Zij eisten 32.650 euro van hun buren, plus betaling van proces- en andere kosten.

Wie meedoet aan Mr. Frank Visser doet uitspraak tekent een bindend-advies-overeenkomst, die slechts een rechter – binnen een termijn van twee maanden – kan ontbinden. Advocaat Erik Doornbos van Piet en Ria betoogde echter dat bij de uitspraak van Frank Visser sprake was geweest van ‘ernstige gebreken’. Het conflict werd volgens hem in een ‘potsierlijke setting op een achternamiddag afgehandeld’. Ook zou de veroordeling van de grofgebekte Piet deels zijn ingegeven door de kijkcijfers.

“Het voelt niet goed dat het bij deelname aan een televisieprogramma meteen om zulke hoge bedragen kan gaan,” zegt Doornbos. “Piet heeft in een opwelling geroepen ‘dan bellen we de Rijdende Rechter’, waarna zijn dochter een mail heeft gestuurd. Binnen twee uur werden ze teruggebeld en een dag later kwam het programma al langs.”

Niet de gemakkelijkste persoon

Doornbos erkent dat Piet niet de gemakkelijkste persoon is, maar dat ook van programmamakers verwacht mag worden dat ze checken met wie ze van doen hebben. Inmiddels hebben de buren beslag laten leggen op de auto van vader en dochter en is het volgens de advocaat wachten tot het huis aan de beurt is. “Dan moet Piet dus op zijn 92ste aankloppen bij het Leger des Heils.”

Eindredacteur Sander Terstegge van Mr. Frank Visser doet uitspraak ziet het anders. “We komen niet binnen een dag filmen, daar gaan minimaal twee weken overheen, voor onderzoek door de redactie.” Het komt zelden voor dat de rechter zich na het programma nog met de uitspraak moet bemoeien. “Het is vervelend als je hebt verloren, maar het is wel in ieders belang dat de uitspraak zo goed mogelijk wordt nageleefd.”

Ook de rechter is van mening dat Piet en Ria de overeenkomst bij hun volle verstand hebben ondertekend. Wel verminderde ze de boete met 5000 euro. Piet en Ria moeten nu nog 27.650 euro plus rente aan Manon en Wesley overmaken plus 1000 euro voor de door de buren gemaakte kosten. Daarnaast zijn ze ook nog eens 2924 euro aan proceskosten kwijt.

Doornbos weet nog niet of hij in beroep gaat. “Dat brengt ook een hoop kosten met zich mee, met alle risico’s van dien.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden