Boete voor overtreden mondkapjesplicht wordt 95 euro

De boete voor het overtreden van de mondkapjesplicht die in sommige delen van de stad gaat gelden, wordt 95 euro. De plicht wordt ingesteld voor mensen van 13 jaar en ouder op drukke plekken zoals de Kalverstraat en de Wallen.

Het Parool
Een bord met informatie over mondkapjesplicht wordt onthuld op de Nieuwendijk.  Beeld ANP
Een bord met informatie over mondkapjesplicht wordt onthuld op de Nieuwendijk.Beeld ANP

Daarnaast zal de verplichting ook gaan gelden op de markt van Plein ’40/’45 en op de Albert Cuypmarkt. ‘De draagplicht is een experiment en komt niet in de plaats van de 1,5 meterregel’, aldus de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. De komende tijd kan het aantal straten waar de plicht gaat gelden nog uitgebreid worden. In winkels in de betreffende gebieden zal het dragen van een mondkapje ook verplicht worden, in peeskamers niet.

Wie in de aangewezen gebieden geen mondkapje draagt, kan aangesproken en gewaarschuwd worden door de politie of handhavers, en in het uiterste geval dus een boete van 95 euro krijgen. Mensen die vanwege medische redenen geen mondkapje kunnen dragen, hoeven dat niet te doen, maar moeten daarvoor wel bewijs kunnen overleggen.

Rotterdam

Ook in Rotterdam geldt vanaf woensdag een mondkapjesplicht in een aantal gebieden in de stad, waaronder de Coolsingel, de Lijnbaan en de overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein.

De mondkapjesplicht wordt onderdeel van de noodverordening waarin de laatste maanden bijna alle maatregelen zijn opgenomen die Amsterdam neemt om de uitbraak van het coronavirus te bestrijden. Twee weken geleden werd ook al een verbod op de verkoop van alcohol in het Wallengebied aangekondigd, in sommige straten geldt eenrichtingsverkeer bij grote drukte.

Gratis mondkapjes

Dinsdag zijn in de stad borden geplaatst en posters opgehangen bij winkels, om de plicht onder de aandacht te trekken van het winkelend publiek.

Gastheren- en vrouwen van de gemeente zullen tijdens drukke weekenden passanten wijzen op de mondkapjesplicht en gratis exemplaren uitdelen. Ook ondernemers in het Wallengebied hebben al beloofd dat ze bezoekers gratis mondkapjes willen aanbieden.

Volgens hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans is de mondkapjesplicht die gemeenten instellen niet houdbaar. “Het is niet mogelijk om met een gemeentelijke verordening het recht op de persoonlijke levenssfeer in te perken.”

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden