Boete na doodrijden Tamar (14) uit Marken, ouders beraden zich op vervolgstappen

De 28-jarige automobilist die vorig jaar betrokken was bij het ongeluk waarbij Tamar (14) uit Marken om het leven kwam, krijgt een boete van 1500 euro. Dat heeft het OM donderdagochtend bekendgemaakt.

De plek waar de 14-jarige Tamar is gevonden langs de dijk tussen Monnickendam en Marken. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
De plek waar de 14-jarige Tamar is gevonden langs de dijk tussen Monnickendam en Marken.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Onderzoek wijst uit dat de bestuurder geen ernstige verkeersfouten heeft gemaakt. Er is volgens justitie geen bewijs dat hij roekeloos zou hebben gereden. Wel staat vast dat de bestuurder onvoldoende op de weg heeft gelet en daardoor niet op tijd kon reageren toen hij het meisje op de weg opmerkte.

“Uit het onderzoek is vast komen te staan dat het meisje door de auto van verdachte is overreden en daardoor is komen te overlijden,” aldus OM. “Onduidelijk is gebleven hoe zij op de weg terecht is gekomen.” Omdat de man ten tijde van het ongeluk op de navigatie van zijn telefoon keek, krijgt hij wel een boete opgelegd. Die is hoger dan gebruikelijk vanwege de fatale afloop.

De bestuurder kon volgens het OM niet weten dat er sprake was van een ongeval. ‘Daarom kon hij ook niet vermoeden dat er sprake was van letsel of schade aan een ander, of van ‘het in hulpeloze toestand achterlaten van iemand’ of dat hij iemand had aangereden met de dood tot gevolg.’ Het OM verwijt hem daarom niet dat hij is doorgereden na het ongeval.

Advocaat Sébas Diekstra staat de ouders van Tamar bij. Hij laat in een schriftelijke verklaring weten dat zijn cliënten woensdag op de hoogte zijn gebracht door de officier van justitie. ‘Wij zullen de komende tijd het strafdossier grondig bestuderen. Dit om na te gaan hoeveel aanleiding er is om verdere vervolging rondom deze doodrijding af te dwingen.’

Camerabeelden

Tamar verliet in de nacht van 25 juli haar woning na een ruzie over bedtijd. De politie vond haar lichaam later in de berm van de Zeedijk tussen Marken en Monnickendam. Volgens het onderzoek was ze op slag dood.

Op camerabeelden was te zien dat in de nacht dat Tamar werd doodgereden, twee mannen op een parkeerplaats in Marken uitstapten en hun auto, een Mazda, inspecteerden. De mannen, die Duits bleken te zijn, werden door de politie verhoord.

De 28-jarige bestuurder werd in september opgepakt omdat hij verdacht werd van het verlaten van de plek van het ongeval, maar mocht het onderzoek in vrijheid afwachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden