Boeren: enige verkeersoverlast in Amsterdam niet uit te sluiten

Voor de brunch die boeren 13 december op de Dam willen houden is veel belangstelling. Burgemeester Femke Halsema zei eerder dat maximaal 25 tractoren welkom zijn in de binnenstad, maar er zijn ‘signalen dat er veel meer trekkers naar de hoofdstad zullen komen’.

ANP/Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

De organisator van de actie, Agractie Nederland, zegt te worden overstelpt met berichten van mensen die willen komen. Boeren en bedrijven stellen woensdag voedsel beschikbaar voor de brunch voor boeren, burgers en bestuurders. Met de actie willen de agrariërs aandacht vragen voor de stikstofkwestie en ‘de kwaliteit van het Nederlandse voedsel met een lage milieubelasting helder onder de aandacht brengen’.

Volgens de organisatie is met de gemeente Amsterdam afgesproken de extra tractoren buiten het centrum te parkeren. Agractie Nederland zegt zijn best te doen om alles goed te laten verlopen, maar zegt ‘enige verkeersoverlast niet uit te sluiten’.

Niet bij het monument

Halsema zei eerder de boeren te verwelkomen en zei mee te willen werken aan ‘een vruchtbare en veilige dialoog tussen stedeling en boer’. Naast de limiet van 25 landbouwvoertuigen dat mag doorrijden tot de Dam moeten voor deze voertuigen zo nodig een ontheffing of objectvergunning aangevraagd worden. Ook mogen de boeren niet in de buurt komen van het Nationaal Monument op de Dam.

De gemeente wijst erop dat het gebruik van snelwegen voor tractoren verboden is, en dat demonstranten zich daar aan moeten houden. De bijeenkomst zal van 12.00 uur tot 16.00 uur duren. De boeren hadden zelf ook al een veiligheidsplan opgesteld waarin rekening werd gehouden met een aantal van Halsema’s maatregelen. Zo werd er gewaarschuwd dat de historische binnenstad niet bestand is tegen zware tractoren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden