PlusReportage

Boekhandel in Zuid de dupe van eindeloze werkzaamheden

Gert-Jan Jimmink bij zijn boekhandel, die door bouwhekken is afgesloten van de buitenwereld.  Beeld Jakob van Vliet
Gert-Jan Jimmink bij zijn boekhandel, die door bouwhekken is afgesloten van de buitenwereld.Beeld Jakob van Vliet

De klandizie in boekhandel Jimmink aan de Rooseveltlaan loopt al anderhalf jaar terug door werkzaamheden ‘die nooit lijken te stoppen’.

Tahrim Ramdjan

Vorige week nog werd Gert-Jan ­Jimmink (70) aan de werkzaamheden herinnerd. ­­­Toen hij nietsvermoedend zijn zaak binnenstapte, bleek die onder water te staan. Er was een waterleiding geraakt bij de werkzaam­heden voor zijn deur. “De schade bleef gelukkig beperkt.”

Jimmink is eigenaar van de gelijknamige boekhandel aan de ­Rooseveltlaan in Zuid, die al sinds 1931 bestaat. Anne Frank kocht er ooit haar wereldberoemde dagboek. “De dag voor haar verjaardag kwam ze met haar vader hierheen. Ze wilde eigenlijk een ­poëziealbum, maar op aanraden van haar vader koos ze voor het roodgeruite boekje,” vertelt Jimmink.

Ongeluk

Jimmink nam de boekhandel in de jaren zeventig over en breidde die uit van een klein zaakje tot een georganiseerde chaos van meer dan 300 vierkante meter. Achterin de zaak zit een ‘literaire salon’, waar regelmatig verhalen over de Tweede Wereldoorlog worden gedeeld.

Jimmink kan dat al sinds oktober 2018 niet meer ongestoord doen. Sinds die tijd heeft hij last van werkzaamheden voor zijn deur, waardoor zijn winkel slecht bereikbaar is.

Het kost Jimmink, schat hij zelf, tientallen klanten per dag. Concrete cijfers heeft hij niet, maar de omzet is er flink door gedaald.

Eerst werd er gewerkt aan de ­trambaan op de Rooseveltlaan, ­vervolgens werd de Waalstraat opgebroken voor rioleringswerkzaam­heden, en sinds vorige week is de kruising pal voor Jimminks boekhandel opengebroken. Zijn zaak wordt grotendeels aan het oog onttrokken door de bouwhekken. “We zijn afgesloten van de buitenwereld,” zegt Jimmink.

De recentste werkzaamheden, die medio april klaar moeten zijn, moeten het kruispunt waaraan de boekhandel ligt veiliger maken. Jimmink vraagt zich af of dat wel nodig is. “In de vijftig jaar dat ik hier zit, heb ik misschien een of twee ongelukken zien gebeuren,” zegt Jimmink.

Zelf was hij recent wel nog betrokken bij een ongeluk. “Door de opbrekingen in de Waalstraat blijven er hele smalle stoepjes over. Daar razen de scooters overheen,” zegt hij. “Een pizzabezorger raakte me.” Daardoor heeft Jimmink zijn pink op twee plekken gebroken. “Ik moet er nog twee keer per week voor naar het ziekenhuis.”

Geen communicatie

Het gebrek aan communicatie vanuit de gemeente steekt hem nog het meest. “Over de opbreking van mijn stoep heb ik niets te horen gekregen.”

Toen hij stadsdeel Zuid aanschreef, stond er binnen de kortste keren een ambtenaar op zijn stoep. “Die vertelde mij dat de brief nog bij de drukker lag. Je valt van de ene verbazing in de andere.”

Lisette van Gils (63) komt regelmatig in de boekhandel, die ze al bijna dertig jaar kent. “Het is moeilijk ­bereikbaar, dat is lullig voor een ondernemer als Jimmink.” Toch is ze ook blij met de werkzaamheden. “Er zijn ook landen waar het een grote, verwaarloosde hobbeltoestand is. Ik ben blij dat het hier niet zo is.”

Voor Jimmink staat het ook buiten kijf dat het een en ander aan het riool moest gebeuren. Maar hij is bang dat zijn klandizie permanent afneemt. De gemeente wil van de parkeerplaatsen voor zijn boekhandel ook nog fietsenrekken maken. “De meeste klanten zijn ouderen die met de auto langskomen. Die kunnen straks nergens meer parkeren.”

Dreigt er sluiting? Een bakker in de buurt is immers vorig jaar al dicht­gegaan vanwege de werkzaamheden. Jimmink is stellig: hij blijft doorgaan. “Zolang ik mijn verhalen kan vertellen, is er hoop voor de toekomst.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden