Nieuws

Boekenkastje Spaarndammerbuurt meermaals verwoest: ‘Je hebt me veel pijn gedaan’

Tot tweemaal toe is het openbare boekenkastje in de tunnel die leidt van de Spaarndammerbuurt naar het Westerpark in brand gestoken. Buurtbewoners reageren verontwaardigd middels protestbriefjes en tonen zich strijdbaar.

Daan van Acht
null Beeld Hester van der Kroon
Beeld Hester van der Kroon

Ron Abbink, een van de beheerders van de drukbezochte boekenkast, vertelt dat hij het leesmeubel in december vorig jaar plaatste. Hij koos destijds bewust voor een plek aan het einde van de tunnel, waar de boekenkast nog net beschut staat, maar tegelijkertijd óók in de buurt van woonhuizen. Met enige vorm van vandalisme had hij wel rekening gehouden – ‘wellicht zouden er wat boeken op de grond worden gegooid, of de hele kast zelfs omgegooid’ – maar dít had hij allerminst verwacht.

Het kastje werd in januari voor het eerst vernield ten tijden van de avondklokrellen, al is onduidelijk of die enig verband houden met de vernieling. Er werd snel een nieuw kastje neergezet, maar vorige week werd ook dat in brand gestoken. Nu is er door een buurtbewoner opnieuw een kast neergezet. “We zullen moeten afwachten of deze wél blijft staan,” verzucht Abbink.

Snuffelen

Hij vertelt hoe geliefd de openbare boekenkast onder buurtbewoners is. Nagenoeg altijd staan er wel mensen te snuffelen. Sommigen van hen maken het kastje vrijwillig schoon of ruimen het op. Er werd dan ook vol afschuw gereageerd op beide vernielingen, mede in de vorm van opgehangen protestbriefjes. Zo schrijft een buur: ‘Zeker in onze huidige tijd was deze plek een oase van schoonheid. (...) Je vond het niet leuk, dus je hebt het vernietigd. Je hebt me veel pijn gedaan.’ Een aantal boekentips moet de vandaal wat empathie bijbrengen.

De ‘minibiebs’ – een fenomeen overgewaaid uit de Verenigde Staten – duiken al jaren op in het Amsterdamse straatbeeld. Razend populair zijn ze op sommige plekken, schreef Het Parool eind vorig jaar. “Ik wil boeken bereikbaar maken voor iedereen, want het is zo fijn om ze te hebben,” vertelt een beheerder van een van de vele kastjes die de stad rijk is.

Dinsdagochtend nog zag Abbink een briefje hangen met daarop het voorstel om een stevigere, stalen kast neer te zetten. De bewoner wil best 50 euro neertellen, valt te lezen. Het is illustratief voor de waardering die bewoners van de Spaarndammerbuurt hebben voor ‘hun’ kast – en hun strijdbaarheid om dit ruil- en ontmoetingsplekje te behouden.

null Beeld Hester van der Kroon
Beeld Hester van der Kroon
null Beeld Hester van der Kroon
Beeld Hester van der Kroon

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden