Boa’s vrezen te hoge werkdruk met nieuwe werkroosters

De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) van Amsterdam zijn het niet eens met de nieuwe werkroosters. Ze vrezen een te hoge werkdruk.

 Een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa). Beeld EVERT ELZINGA/ANP
Een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa).Beeld EVERT ELZINGA/ANP

Een petitie met ongeveer 300 handtekeningen zal de Nederlandse Boa Bond woensdagmiddag aanbieden aan de gemeente. De petitie is getekend door boa’s die het oneens zijn met de nieuwe werkroosters van vijf dagen per week, met acht uren per dag.

Volgens Ruud Kuin, voorzitter van de Nederlandse Boa Bond probeert de gemeente Amsterdam al geruime tijd meer uniformiteit te krijgen in de werkroosters voor alle ambtenaren. Nu ligt het voorstel op tafel om iedereen vijf werkdagen van acht uren te laten maken. Voor veel boa’s is het gebruikelijk om vier dagen van negen uur te werken.

Onregelmatige diensten

“Boa’s werken in onregelmatige diensten,” zegt Kuin. “Daarom hebben ze het grootste belang bij een goede balans tussen werk en privé en bij overzichtelijke weken. Die twee zaken zijn nu in het geding. De dag extra vrij is belangrijk na onrustige diensten.”

Kuin doelt ook op het intekenrooster dat de gemeente wil invoeren. Boa’s zouden in het nieuwe systeem mogen intekenen op de gewenste diensten. “Dat klinkt mooi, maar uiteindelijk zorgt het voor meer onzekerheid. Boa’s wensen zekerheid en willen een jaar vooruit kunnen plannen.”

Met de diensten van acht uur hoopt de gemeente meer boa’s in te kunnen zetten op piekmomenten. Kuin verwacht dat het averechts werkt. “Straks bestaat elke dienst uit piekmomenten, omdat op rustige dagen te weinig mensen dienst hebben en het vervolgens erg druk krijgen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden