PlusUpdate

Boa’s in actie om agressie: ‘Tandvlees van mijn collega eruitgeslagen’

Boa's op de Dam protesteren woensdagmiddag. Beeld Tahrim Ramdjan
Boa's op de Dam protesteren woensdagmiddag.Beeld Tahrim Ramdjan

In totaal 80 boa’s protesteerden woensdagmiddag op de Dam naar aanleiding van het toenemende aantal geweldsincidenten. ‘Mensen kijken nog altijd verbaasd als ze merken dat boa’s normaal kunnen praten.’

Tahrim Ramdjan

“Waarom verdedigingsmiddelen? Boa’s worden als eerste geconfronteerd met overtreders, die vaak willens en wetens handelen.” Met die woorden spreekt vakbondsvoorzitter Ruud Kuin de buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) toe op de Dam. “Dan is het niet raar dat je geconfronteerd wordt met agressie en geweld. En het wordt helaas gewoon dat agressie en geweld plaatsvinden.” Er volgt applaus.

Er zijn in de loop van woensdagmiddag 80 boa’s bijeengekomen op de Dam om te protesteren tegen het geweld waarmee zij te maken krijgen. Een van hen – blauw petje en zonnebril op, reflecterend hesje aan – werkt al drie jaar in deze functie: “Recent nog heb ik een verdachte aangehouden die niet wilde meewerken en nergens naar luisterde. Op een gegeven moment ging een omstander mijn collega schoppen. In dat geval had je een wapenstok gewild.”

Losgekomen tandvlees

Dit najaar start in Amsterdam mogelijk een proef met het dragen van korte wapenstokken. Dat zoiets geen overbodige luxe zou zijn, bewijst een incident vrijdagmiddag op de kruising van Singel en Droogbak in Centrum. Daar troffen twee boa’s iemand aan die onder invloed was van alcohol.

“De man maakte allerlei rare bewegingen, waarop mijn collega hem vastpakte,” vertelt de handhaver die ongedeerd bleef en wiens naam bij de redactie bekend is. “Mijn collega belandde vervolgens in een worsteling met de man op de grond, waarna ik mijn collega naar lucht hoorde happen.”

Twee omstanders schoten snel te hulp. “Ik ben die twee burgers eeuwig dankbaar, want anders was het heel anders afgelopen.” Vervolgens trok de verdachte aan de mond van de collega-handhaver. “Toen zag ik in één keer haar mond vol met bloed. Zo hard was zij in haar mond geslagen."

Wurgpoging in openbaar vervoer

De aangevallen boa zit er nu vooral mentaal doorheen. Volgens de collega gaat het om de derde wurgpoging in twee maanden tijd. Voorzitter Kuin bevestigt dat en wijst erop dat hij in de zomerperiode met regelmaat is gebeld over incidenten. “Begin augustus heeft een grote Amerikaanse militair geprobeerd een Amsterdamse boa te wurgen.” Bovendien probeerde iemand afgelopen maandag nog een boa in het openbaar vervoer te wurgen.

Een andere boa was eigenlijk met verlof, maar is voor het protest toch naar de Dam gekomen vanwege een persoonlijke ervaring. “Toen ik op een plek ging controleren waar veel jeugd rondhing en twee jongens in een auto zaten, kwamen er op een gegeven moment nog twee auto’s aan met daarin zeven jongens. Toen was het ik en mijn collega tegen negen man. Ik werd uit het niets aangevallen door één van hen, maar een ander trok hem weer weg. Het ging nét goed.”

Hij doet zijn werk nog altijd met plezier. “Ik ben blij dat ik nog steeds het verschil kan maken voor de Amsterdammer. Maar we hebben geen aandacht voor al die gevallen waarin het maar nét goed gaat. Vaak scheelt het heel weinig.”

Vooroordelen

Waarom laat de (mogelijke) uitbreiding van de boa-uitrusting dan zo lang op zich wachten? Volgens Kuin komt dat door vooroordelen en bureaucratie. “De leiding van de Nationale Politie heeft dat zo’n negen jaar tegengehouden. Ook daar denkt men over boa’s: zijn ze wel opgeleid? Zijn ze wel professioneel? Terwijl een boa gewoon twee tot drie jaar mbo-opleiding achter de kiezen heeft. Nog altijd kijken mensen verbaasd als ze boa’s horen spreken: ze kunnen gewoon normaal praten.”

De korte wapenstok is een belangrijke stap, maar niet voldoende. “Een wapenstok is handig voor het uiteendrijven van grote groepen, maar ook pepperspray is nodig, voor mensen die flippen,” zegt hij. “Pepperspray is bovendien relatief onschuldig: je hebt er even pijn aan je ogen van, maar houdt er geen blijvend letsel aan over.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden