Nieuws

Blonde Sien (94) van café Rooie Nelis overleden

Blonde Sien van het bekende Jordanese café Rooie Nelis is zondag op 94-jarige leeftijd overleden. De familie deelde een rouwbericht op Facebook. ‘Er is een Jordanees gestorven, het boek is na 94 jaar gesloten. Met hart en ziel heeft Blonde Sien haar hele leven gegeven aan Café Rooie Nelis.’

Katharina Vlaanderen
Blonde Sien en Zwarte Gerrit voor hun café Rooie Nelis in 2012. Beeld  Hans van den Bogaard/ANP
Blonde Sien en Zwarte Gerrit voor hun café Rooie Nelis in 2012.Beeld Hans van den Bogaard/ANP

Blonde Sien, wier naam eigenlijk Sara Ruwaard-Blommers was, runde samen met haar geliefde Zwarte Gerrit, Gerrit Blommers, decennialang café Rooie Nelis, op een hoek van de Laurierstraat in de Jordaan. Eind 2019 overleed Zwarte Gerrit. Enkele maanden daarvoor was het café gesloten, omdat de gezondheid van beide uitbaters te wensen overliet.

Het café was onder meer een inspiratie voor de tv-serie ’t Schaep met de vijf pooten. Blonde Sien figureerde nog eens als kastelein. De kroeg kreeg beroemde mensen over de vloer. Een jonge Beatrix dronk er koffie en oud-premier Jan Peter Balkenende was tijdens zijn studentenjaren stamgast.

Danny de Munk liet café Rooie Nelis ooit voor een concert met bar en al nabouwen op het podium. De Munk zong, Blonde Sien en Zwarte Gerrit zaten achter de bar, als figuranten in hun eigen kroeg.

De SP heeft naar aanleiding van het overlijden van Blonde Sien, een actualiteit aangevraagd in de Raad. De partij wil aan burgemeester Halsema vragen om ‘zich in te spannen om dit unieke stukje Jordaan voor Amsterdam te behouden. Wellicht dat zij een bemiddelende rol kan spelen in dit alles. In het verleden heeft de gemeente samen met andere betrokkenen er immers ook voor gezorgd dat het unieke karakter van café ‘t Mandje voor Amsterdam behouden is gebleven’.

Ten Slotte

‘Blonde Sien’ (1927-2022) was een van de laatste Jordanese kroegiconen. Decennia heerste ze aan de toog van café Rooie Nelis, met een Beerenburg en een sinas tegen de dorst.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden