Black Lives Matter-demonstratie wegens verwachte toeloop verplaatst

Het Black Lives Matter-protest in de Bijlmer van woensdag wordt verplaatst van het Anton de Komplein naar het aangrenzende Nelson Mandelapark. Dat is de uitkomst van een overleg tussen de organisatoren van de demonstratie en burgemeester Femke Halsema.

Patrick Meershoek
Demonstranten tijdens het protest op de Dam.  Beeld ANP
Demonstranten tijdens het protest op de Dam.Beeld ANP

De verhuizing houdt verband met de verwachte belangstelling voor het protest. Op sociale media hebben al bijna 6000 mensen aangegeven dat ze willen deelnemen of interesse hebben. Op het Anton de Komplein is ruimte voor 3000 mensen met inbegrip van de coronaregels.

Bij het Black Lives Matter-protest vorige week maandag op de Dam kwamen veel meer mensen opdagen dan aanvankelijk verwacht. De politie hield er rekening mee dat ongeveer een derde van de ‘aanwezigen’ op Facebook daadwerkelijk zou komen opdagen, maar dat bleken er aanzienlijk meer te zijn.

Halsema liet dinsdag weten dat er mogelijk meer dan 10.000 mensen op het plein waren. Hierdoor werden de afstandsregels om besmettingen met het coronavirus te voorkomen massaal genegeerd. Dit leidde tot grote verontwaardiging.

Bijlmer

De organisatoren hebben specifiek voor een demonstratie in de Bijlmer gekozen omdat daar de ‘grootste populatie Afro-Nederlanders’ woont, zo staat op Facebook te lezen. ‘De zwarte gemeenschap in de Bijlmer is al decennialang slachtoffer van onderdrukking.’

De organisatie vraagt deelnemers om rekening te houden met de 1,5 meterafstandsregel. ‘Draag neus-mond-maskers en doe wegwerphandschoenen aan. Was je handen met zeep en/of desinfecterende middelen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden