live

Geslaagd of niet? Examenuitslag wordt bekendgemaakt

In dit blog blijf je op de hoogte van het laatste nieuws over de examens in Amsterdam en omstreken. Valt je iets op of wil je iets melden over de examens, laat het weten via onze tiplijn, of stuur een mail.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Examenuitslag

  Geslaagd of niet? Meer dan 200.000 middelbare scholieren krijgen dit woensdag te horen. Naar verwachting maken de meeste scholen de uitslag van eindexamens tussen 13.00 en 19.00 uur bekend.

  Om 8 uur 's ochtends publiceert het College voor Toetsen en Examens de zogeheten normering van de examens. Aan de hand daarvan rekenen scholen uit welke cijfers leerlingen hebben gehaald en of zij daarmee geslaagd zijn. Leerlingen die gezakt zijn worden meestal als eerste gebeld.

  Zo'n 211.550 scholieren deden dit jaar examen, van maandag 14 mei tot dinsdag 29 mei. Meer dan de helft van hen (109.447 kandidaten) zat op het vmbo, ruim 60.600 op de havo en 41.500 op het vwo.

  Volgende week maandag tot en met donderdag zijn er herexamens voor leerlingen die dat nodig hebben. Woensdag wordt nog niet bekendgemaakt hoeveel leerlingen landelijk zijn geslaagd. Deze cijfers komen pas in het najaar naar buiten.

  Scholierenorganisatie LAKS kreeg dit jaar minder klachten over eindexamens dan in voorgaande jaren. De teller bleef steken op 177.000, een jaar eerder kwamen er nog ruim 189.000 klachten binnen. Volgens de organisatie tonen de cijfers dat niet alleen de examens beter zijn geworden, maar ook dat de tevredenheid van scholieren is toegenomen.

 2. Monitor: 'Geen les in examenvak'

  Mbo-leerlingen zeggen nogal eens geen les te krijgen in vakken die verplicht zijn en waarin ze veelal examen moeten doen.

  Dat valt op te maken uit de 'monitor' van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB), die donderdag verschijnt. JOB verwerkte volgens eigen zeggen de ingevulde formulieren van 265.000 studenten.

  Nederlands is een examenvak (op alle niveaus) waarvoor nogal eens de lessen zouden ontbreken. Op niveau 3 komt dat volgens het onderzoek het vaakst voor met 8 procent aan kandidaten die geen les krijgen.

  Engels is alleen op niveau 4 een examenvak en hierop zegt ook 8 procent van de kandidaten niet te worden voorbereid. Bij rekenen wordt op niveau 3 het minst les gegeven: 10 procent van de leerlingen zegt hierin niet te worden onderwezen.

  Geklaagd wordt er in de monitor ook stevig over het gedwongen aanschaffen van boeken en lesmateriaal dat uiteindelijk niet wordt gebruikt: 43 procent van de studenten zegt dat mee te maken.

  Het onderzoek is vooral kwantitatief en gaat niet zozeer in op de oorzaken.

 3. Opvallendste klachten

  Een vliermuis die de gymzaal binnenvliegt, vechtende eekhoorns op het dak en een 'stelletje lawaaiige kippen' naast de examenzaal. Het dierenrijk bemoeide zich dit jaar vaak met de eindexamens.

  "We houden altijd een lijst bij van alle grappige telefoontjes en vooral dieren zorgde dit jaar voor geluidsoverlast", zegt Lizelot van den Berg, examencoördinator van het LAKS.

  Maar ook een surveillant op blote voeten kan voor afleiding zorgen. Veel leerlingen vonden de gymleraar zonder schoenen storend zegt Van den Berg. "Hij zat kennelijk de hele tijd met zijn voeten tegen elkaar te wrijven."

  Een andere leerling kon zijn zenuwen niet in bedwang. In het laatste halfuur van het examen braakte hij over zijn buurman heen. De buurman klaagde maar maakte zijn examen keurig af, zegt Van den Berg. "Dat ging best goed, eigenlijk vond hij alleen de opruimende docenten storend."

 4. Het zit erop!

  De leerlingen kunnen weer rustig ademhalen, de eindexamens zitten erop dit jaar. Mits er niks herkanst moet worden natuurlijk.

  Scholieren kunnen genieten van een welverdiende vakantie terwijl de docenten zich in het warme weer over de correctievoorschriften buigen.

  Het feestje was waarschijnlijk al wel eerder begonnen voor de meeste studenten. De allerlaatste examenvakken van gister waren: Fries, Arabisch, Russisch, Turks en Spaans. Niet de populairste vakken.

  Op 13 juni 2018 om 8.00 uur maakt het Cito de definitieve normeringen voor vmbo, havo en vwo examens bekend op hun website. De meeste scholen maken diezelfde dag in de middag bekend welke cijfers leerlingen hebben gehaald.

 5. LAKS: 'minder klachten, examens beter'

  De klachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is dit jaar aanzienlijk minder gebeld dan voorheen. In totaal werd het gratis telefoonnummer de afgelopen weeken 177.097 keer gebeld (tegenover 189.277 keer in 2017 en 204.302 keer een jaar eerder).

  'De cijfers lijker er voorlopig op te wijzen dat niet alleen de examens beter zijn geworden, maar ook dat de tevredenheid van scholieren is toegenomen,' schrijft het komitee. De klachten zelf zijn er ook op vooruitgegaan. Het aantal algemene klachten name met 5 procent af, terwijl de inhoudelijke klachten met 9 procent stegen.

  De voorbije examenperiode kreeg het LAKS bijna 100 meldingen van surveillanten die tijdens het examen hakken droegen. In totaal werd 4700 keer geklaagd over geluidsoverlast.

  Tijdens het tweede tijdvak, waarin herexamens gemaakt worden, gaat de klachtenlijn voor scholieren weer open. Daardoor kan het totale aantal klachten nog stijgen.

 6. Examens zitten er bijna op

  Wat ook de uitkomst zal zijn, na vandaag zitten ze er, in elk geval voorlopig, voor iedereen op: de examens van dit jaar van de middelbare scholen.

  Circa 211.550 scholieren moesten eraan geloven. Meer dan de helft, 109.447 kandidaten, hoopt afscheid te kunnen nemen van het vmbo en ruim 60.600 leerlingen van de havo en 41.500 van het vwo.

  Gemopperd werd er als vanouds. Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) waren er vrijdag al meer dan 171.000 klachten binnen. Die gingen niet altijd over de examens zelf of over de wijze waarop ze werden afgenomen, maar ook over externe factoren.

  Zo werd de concentratie verstoord door een het examenlokaal binnenvliegende vleermuis, hadden leerlingen last van vechtende eekhoorns op het schooldak, en een lustig aan de school voorbij toeterende fanfare.

  Maar er was ook ontevredenheid over het examen Engels voor havo en vwo, wiskunde op het vmbo en het havo-examen economie, die door meerdere leerlingen 'lastig' werden gevonden.

 7. 61.000 klachten in week twee

  In de tweede week van de eindexamens zijn bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) ongeveer 61.000 klachten binnengekomen.

  Opgeteld bij de ruim 110.000 klachten uit de eerste week, staat de teller nu op ruim 171.000.

  "Het wordt rustiger, we merken dat ook hier op het kantoor. De meeste klachten worden niet doorgebeld, maar worden ingediend via de website," aldus een woordvoerder.

  Zij begrijpt wel dat de intensiteit afneemt. "Veel mensen gaan richting hun laatste examens. Ze worden minder fanatiek, doen minder moeite om klachten in te dienen."

  Opmerkelijke meldingen
  Enkele opmerkelijke meldingen mocht het LAKS wel ontvangen in de tweede examenweek. Zo kwam er in een klaslokaal een vleermuis binnenvliegen en werden leerlingen op een andere school gestoord door twee vechtende eekhoorns op het dak.

  "Ook maakten liefst zeventien scholieren meldingen van een fanfareband die tijdens de examens langs de school liep, compleet met trommels en trompetten," aldus de woordvoerder.

  De landelijke schriftelijke examens duren tot en met 29 mei. In totaal 211.550 scholieren zitten in het laatste jaar van de middelbare school, ruim de helft (109.447 kandidaten) doet vmbo, ruim 60.600 havo en 41.500 vwo.

 8. Dag negen: talen, scheikunde en muziek

  Aan het einde van de tweede week van de examens staan er voor de vmbo'ers veel talen op het programma. 's Ochtends starten zij aan het eindexamen Fries, in de middag volgen Spaans, Turks en Arabisch.

  Havisten buigen zich vanochtend over maatschappijwetenschappen en na de lunch zetten zij zich schrap voor het eindexamen havo. Het vwo start de ochtend met muziek en sluit de dag af met management en organisatie.

  Heel veel succes!

 9. Examen M&O niet gelekt

  Het havo examen management & organisatie van vanmiddag is volgens College voor toetsen en examens (CvTE) niet gelekt.

  Op social media ging het gerucht rond dat het examen al eerder vandaag op examenblad.nl te zien was geweest.

  Volgens het CvTE is er 'geen enkele leerling die voorkennis kan hebben van dit examen of correctievoorschrift.' Ook het LAKS bevestigt dat het examen niet is uitgelekt.

  Het examen management en organisatie gaat vanmiddag dus gewoon door.

Voorbeschouwing

Voor zo'n 211.550 scholieren die in het laatste jaar van de middelbare school zitten, beginnen maandag de landelijke eindexamens. Meer dan de helft van hen (109.447 kandidaten) zit op het vmbo, ruim 60.600 op de havo en 41.500 op het vwo. De landelijke schriftelijke examens duren tot en met dinsdag 29 mei.

Maandag trappen vmbo-leerlingen af met Engels en Nederlands. De havisten wacht die dag het examen natuurkunde en voor vwo'ers staat wiskunde op het programma.

De eindexamens eindigen met 'exotische' vakken als Russisch, Spaans, Arabisch en Turks. Ook Fries staat op de laatste examendag op het programma. Half juni zijn er herexamens voor leerlingen die dat nodig hebben.

Slob
Onderwijsminister Arie Slob brengt op de eerste examendag een bezoek aan het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). De oud-leraar neemt daar zelf een aantal telefonische klachten van eindexamenkandidaten in behandeling.

Vorig jaar kwamen er in totaal 189.303 klachten binnen op de examenklachtenlijn van de scholierenorganisatie. Vooral over het examen Nederlands voor het vwo werd veel geklaagd.

Vorig jaar deden zo'n 213.000 leerlingen examen in het voortgezet onderwijs. Van hen slaagde 92 procent. Vmbo'ers hadden met ruim 95 procent het hoogste slagingspercentage.