Nieuws

Biomassacentrale Diemen krijgt groen licht van rechter

Tegenstanders van de biomassacentrale bij Diemen hebben hun rechtszaak tegen de door de provincie afgegeven vergunningen verloren. Hoewel de uitstoot van stikstof zou kunnen toenemen, voldoen de biomassaplannen van energiebedrijf Vattenfall volgens de rechtbank aan de eisen.

Bart van Zoelen
Kinderen wandelen van Amsterdam naar Diemen. Kinderen en ouders willen via deze weg ook hun stem laten horen dat ze voor schone en meer duurzame oplossingen voor energie zijn. Beeld Jean-Pierre Jans
Kinderen wandelen van Amsterdam naar Diemen. Kinderen en ouders willen via deze weg ook hun stem laten horen dat ze voor schone en meer duurzame oplossingen voor energie zijn.Beeld Jean-Pierre Jans

Verschillende natuurorganisaties waren naar de rechter gestapt in de hoop dat die een streep zou halen door de natuurvergunning en de bouwvergunning voor een biomassacentrale bij Diemen, de grootste van Nederland. Zij waarschuwen onder meer dat verbranding van biomassa meer CO2 in de lucht brengt, dat ontbossing dreigt en dat de uitstoot van schadelijke stoffen zoals stikstof zal toenemen.

Vooral de verwoede discussie over stikstof leek een kans te bieden om de biomassacentrale tegen te houden. In de rechtszaak trokken de natuurbeschermers van Comité Schone Lucht en Natuurmonumenten dan ook samen op met Johan Vollenbroek, die in 2019 bij de Raad van State het Nederlandse stikstofbeleid onderuithaalde.

Slechts vergunning telt

Want de biomassacentrale kan zorgen voor meer stikstof richting het Naardermeer, een beschermd natuurgebied. Maar volgens de rechter is het niet relevant of de biomassacentrale in de praktijk meer stikstof gaat uitstoten dan de gascentrales waarmee Vattenfall nu warmte opwekt voor tienduizenden woningen in Amsterdam en Almere. De rechter heeft alleen gekeken naar de vergunning die Vattenfall heeft voor zijn centrales bij Diemen. Daarin is nog ruimte omdat de gascentrales die er nu staan minder gaan draaien als de biomassacentrale er eenmaal staat.

Bij de rechtszaak voerden de tegenstanders nog aan dat Vattenfall in de oude vergunning van de provincie wel erg veel ruimte heeft gekregen om stikstof uit te stoten, veel meer dan de gascentrales daadwerkelijk uitstoten. Vandaar dat de bouw van de biomassacentrale kan leiden tot meer stikstof dan er nu de lucht ingaat richting het Naardermeer.

Ook de politiek gevoelige vraag of met biomassa de klimaatdoelstellingen kunnen worden gehaald doet er volgens de rechtbank niet toe. Biomassa geldt als een duurzame brandstof, omdat het eerder deze eeuw nog aangegroeid is. Tegenstanders werpen tegen dat bij verbranding zelfs meer CO2 in de lucht komt dan bij steenkool. Maar volgens de rechtbank heeft dit geen gevolgen voor de directe omgeving, waardoor het ook geen rol speelt bij de vergunningen die de provincie heeft afgegeven.

Horde genomen

Of de biomassacentrale er komt, is nog wel de vraag. Voor Vattenfall is met dit vonnis opnieuw een horde genomen. Eerder kreeg het energiebedrijf al de zekerheid dat de overheid subsidie uitbetaalt voor de warmte die de biomassacentrale opwekt. Die kan in twaalf jaar oplopen tot 396 miljoen euro.

Maar vanwege de weerstand die de centrale oproept in de publieke opinie heeft Vattenfall het definitieve besluit over de bouw uitgesteld tot volgend jaar. Vattenfall wil eerst duidelijkheid van de politiek, van de regio en klanten of die wel echt warmte uit biomassa willen.

‘Ondertussen werken we aan alternatieven en zetten wij vol in op de versnelling en de ontwikkeling van andere duurzame warmtebronnen, zoals de 150MW E-boiler die we vorige week aankondigden, maar ook geothermie, aquathermie en het gebruik van restwarmte uit datacentra,’ schrijft een woordvoerder van Vattenfall in een verklaring. ‘We merken dat er veel vragen zijn over de brandstof: áls de biowarmte-installatie er komt, zal de biomassa bestaan uit bijproducten van de bosbouw- en houtindustrie. Er zullen dus geen bossen worden gekapt voor deze centrale.’

De elektriciteitscentrale van Vattenfall in Diemen. Deze centrale draait op gas, Vattenfall wil hier een centrale bouwen voor het verbranden van biomassa. Beeld Hollandse Hoogte
De elektriciteitscentrale van Vattenfall in Diemen. Deze centrale draait op gas, Vattenfall wil hier een centrale bouwen voor het verbranden van biomassa.Beeld Hollandse Hoogte

De tegenstanders gaan in hoger beroep om alsnog de door de provincie afgegeven vergunningen van tafel te krijgen. ‘Jammer, deze slag hebben we verloren, maar niet de oorlog,’ schrijft Comité Schone Lucht in een verklaring.

Bij de Raad van State zien de tegenstanders veel kansen om de biomassacentrale alsnog te stoppen. Daar zal meer aandacht zijn voor de noodzaak om de stikstofuitstoot snel terug te brengen, verwacht Comité Schone Lucht. De Raad van State zal daarom niet zozeer kijken naar de ruimte die Vattenfall al heeft volgens de vergunning voor zijn gascentrales en meer naar de toename aan stikstof die dreigt als de biomassacentrale wordt gebouwd, verwacht Comité Schone Lucht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden