PlusAchtergrond

Bikram Yoga Amsterdam wil van de besmette naam af

Na een onthullende documentaire over het misbruik door yogagoeroe Bikram Choudhury veranderen veel yogascholen hun naam. Ook Bikram Yoga Amsterdam wil van de besmette naam af.

Jaike Reitsema
Bikram Choudhury in Los Angeles in 2000, toen zijn misbruik nog niet aan het licht was gekomen. Beeld Getty Images
Bikram Choudhury in Los Angeles in 2000, toen zijn misbruik nog niet aan het licht was gekomen.Beeld Getty Images

Ze waren in eerste instantie niet van plan om de naam te veranderen, vertelt Therèse Aartsen (52), die met haar man yogaschool ­Bikram Yoga Amsterdam oprichtte. “We hebben zo hard gewerkt om bikramyoga bekend te ­maken in Nederland, bovendien staat deze vorm van yoga voor ons los van Choudhury.” Maar nadat een paar leerlingen hadden laten weten zich niet prettig bij de naam te voelen, gaan ze nu overstag. “Iedereen moet zich welkom voelen.”

Bikramyoga bestaat uit een set van 26 houdingen en twee ademhalingsoefeningen die worden gedaan in een kamer die is verwarmd tot 40 graden Celsius. In de jaren zeventig werd ­Bikram Choudhury bekend met deze vorm van yoga, toen hij een school opende in Los Angeles. In de jaren negentig begon hij een cursus van negen weken die mensen opleidde tot ­instructeur. In 2012 kwamen echter de eerste ­beschuldigingen naar buiten van verkrachting, aanranding, fraude en machtsmisbruik.

Stapje verder

Nadat Netflix de documentaire Bikram: Yogi, Guru, Predator uitbracht, plaatsten Therèse en haar man een statement op hun site. Hierin schrijven ze dat ze meeleven met de slacht­offers en dat Choudhury nooit geld van hen heeft ontvangen voor het gebruik van zijn naam.

Maar geld is niet waar het om gaat, vindt ­Camila Puig (24). Toen ze begon met bikram­yoga, gingen er al geruchten, maar de documentaire was de druppel. “Ik kon niet meer in de ­yogaschool zijn zonder te denken aan die vreselijke man, omdat ik elke keer zijn naam zag. Moet je nagaan hoe dat voor de slachtoffers moet zijn.” Dat is de reden dat Puig stopte bij ­Bikram Yoga Amsterdam. “Het is heel goed dat de eigenaren openstaan om erover te praten, nu vind ik dat we nog een stapje verder moeten gaan om als community een nieuwe naam te verzinnen.”

Charismatische man

Therèse Aartsen heeft zelf in de leer gezeten bij Choudhury, toen ze in Amerika woonde. Hij heeft haar aangemoedigd om een yogaschool te beginnen in Amsterdam. De laatste keer dat ze contact had met Choudhury, was toen hij in maart 2012 in Nederland was, vlak voordat hij in opspraak raakte. Zelf heeft ze nooit iets gemerkt van seksueel overschrijdend gedrag.

“Het was wel een heel charismatische man, ik merkte dat mensen zich tot hem aangetrokken voelden. Zelf ben ik daar niet gevoelig voor. Ik denk dat zo’n 35 van de leraren aan onze school bij hem in de leer zijn geweest, van hen heb ik ook nooit dit soort verhalen gehoord.”

In Amsterdam waren meerdere yogascholen die bikramyoga gaven, maar op dit moment is Bikram Yoga Amsterdam de enige die is overgebleven. Aartsen hoopt voor de kerst ook hun naam te kunnen veranderen. “Het klinkt misschien theatraal, maar deze vorm van yoga kan levens veranderen. Ik zou het eeuwig zonde vinden als mensen het minder gaan doen door de capriolen van de heer Choudhury.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden