Bijna twee derde Amsterdammers positief over windmolens, maar niet in eigen omgeving

Bijna twee derde van de Amsterdammers staat positief tegenover het plaatsen van zeventien extra windmolens in de gemeente.

Het Parool/ANP
null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol

Dat meldt de gemeente op basis van onderzoek van bureau Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) onder ruim 3000 Amsterdammers. Het is nog niet precies duidelijk waar de windmolens gaan komen.

Duurzame elektriciteit

Onder bewoners die in of rond gebieden wonen waar de gemeente onderzoekt of er extra windmolens kunnen komen, is een minder groot deel het eens met de plaatsing van winmolens in de stad, ongeveer de helft (56 procent). Alleen in het havengebied en in de Brettenzone in West is vanuit omwonenden een meerderheid voor plaatsing van windmolens in de eigen leefomgeving. In de andere zes gebieden waar onderzocht wordt of er windmolens geplaatst kunnen worden(Noorder IJ-plas, Noordrand A10, IJburg/Sciencepark/Zeeburgereiland, Gaasperplas/Diemerscheg, Amstel III en Amstelscheg), is dit niet het geval. Hier is een meerderheid van de bewoners tegen de komst van de windmolens.

Jonge respondenten (16-34 jaar) zijn aanzienlijk positiever over de windmolens dan oudere respondenten.

De gemeente wil in 2030 met wind en zon voldoende duurzame elektriciteit opwekken voor circa 80 procent van de Amsterdamse huishoudens. Eén windmolen kan voldoende elektriciteit opwekken voor 4000 huishoudens.

“Als stad willen we ondanks de schaarse ruimte zoveel mogelijk duurzame energie opwekken. Het is onvermijdelijk dat Amsterdammers iets van deze verandering gaan merken, ook in het landschap,” zegt duurzaamheidswethouder Marieke van Doorninck.

Vanaf begin november kunnen bewoners en belanghebbenden meepraten over waar de windmolens volgens hen moeten komen in online spreekuren en een online informatieavond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden