Amsterdam Bewaar

Bijna miljoen schadevergoeding voor ex-prostituee

Het schadebedrag werd door de rechter gebasseerd op op wat de vrouw minimaal per dag zou hebben overgehouden aan haar werkzaamheden: vijfhonderd euro, bij een werkweek van zes dagen.
Het schadebedrag werd door de rechter gebasseerd op op wat de vrouw minimaal per dag zou hebben overgehouden aan haar werkzaamheden: vijfhonderd euro, bij een werkweek van zes dagen. © Archieffoto ANP

De rechtbank in Leeuwarden heeft een schadevergoeding van 9,5 ton toegewezen aan een vrouw die zeven jaar gedwongen in de prostitutie heeft gewerkt, onder andere in Amsterdam en Utrecht.

De man die haar hiertoe met geweld dwong, is tevens tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld. De rechtbank kwalificeerde de uitbuiting van het slachtoffer als slavernij. Dat maakte de advocaat van de vrouw, Richard Korver, gisteren bekend.

De rechter baseerde het schadebedrag op wat de vrouw minimaal per dag zou hebben overgehouden aan haar werkzaamheden: vijfhonderd euro, bij een werkweek van zes dagen. De advocaat had namens zijn cliënt 1,2 miljoen euro geëist.

Volgens de rechtbank heeft de man zich schuldig gemaakt aan mensenhandel. Hij bracht de net volwassen vrouw in de prostitutie en hield haar daar met soms grof geweld.

Lees vandaag meer in Het Parool.