Bijna 2000 sociale huurwoningen tekort voor opvang vluchtelingen en daklozen

Amsterdam komt bijna tweeduizend sociale huurwoningen tekort om dit jaar voldoende vluchtelingen en daklozen op te vangen. Hierdoor dreigen asielzoekerscentra en opvanghuizen nog voller te raken.

Demonstrerende daklozen en sympathisanten bij de Stopera, ze liggen in een slaapzak op het plein. Beeld Joris Van Gennip
Demonstrerende daklozen en sympathisanten bij de Stopera, ze liggen in een slaapzak op het plein.Beeld Joris Van Gennip

Amsterdam heeft dit jaar 3770 woningen nodig om ‘kwetsbare groepen’ te huisvesten, terwijl de stad slechts 1800 sociale huurhuizen beschikbaar heeft. Het tekort komt hierdoor in 2021 uit op bijna tweeduizend woningen.

Amsterdam heeft vanwege de krapte op de huizenmarkt al langer moeite om aan deze opdracht te voldoen, maar dit jaar moet er een schep bovenop. In 2020 moest de gemeente beduidend minder woningen vrijhouden voor deze groepen, 2450, en kwam het tekort uit op circa 600.

Vooral het aantal woningen voor statushouders, dat zijn erkende vluchtelingen die in Nederland mogen blijven, neemt dit jaar toe: 1100 tegen vijfhonderd vorig jaar. Dit komt doordat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) achterstanden aan het wegwerken is om de druk op de asielzoekerscentra te verminderen. De opdracht om hiervoor 1100 woningen vrij te maken, komt van het rijk.

Flinke toename dak- en thuislozen

Maar de gemeente moet aan meer groepen onderdak bieden dan alleen statushouders. De groep dak- en thuislozen is de afgelopen jaren flink toegenomen en dit betekent dat Amsterdam meer huizen nodig heeft, waarin zij, onder begeleiding, kunnen wonen: 1700 tegen 1250 in 2020. De derde kwetsbare groep bestaat uit mensen die vanwege een handicap of ongemak een sociale of medische urgentie hebben. Hiervoor moet de stad 970 huizen vrijhouden, tegen 700 vorig jaar.

Deze enorme aantallen vormen voor Amsterdam een flinke horde. De druk op de huizenmarkt is enorm en voor sociale huurwoningen gelden al enorme wachtlijsten. Woningzoekenden die niet tot een kwetsbare groep behoren, komen ook nauwelijks aan een nieuw onderkomen.

‘De verdeling van woningen voor kwetsbare groepen is gelet op de toenemende vraag en de blijvende krapte in de woningmarkt een steeds ingewikkelder vraagstuk,’ aldus wethouder Laurens Ivens in een brief aan de gemeenteraad. ‘Het is ook een zwaar maatschappelijk probleem: het grote tekort aan huizen in Nederland komt op deze manier disproportioneel terecht bij de meest kwetsbaren.’

Bovendien komt vooral het hoge aantal op te vangen statushouders als een verrassing. Toen Ivens vorig jaar afspraken maakte met de corporaties over de hoeveelheid beschikbare sociale huurwoningen, hield hij rekening met een veel minder omvangrijke opdracht. Toen was de verwachting dat 1800 woningen voldoende zou zijn. Maar dat blijkt nu niet zo te zijn, waardoor dit jaar minder dan de helft van benodigde huizen beschikbaar is voor deze drie groepen.

Hotelkamers

Dit heeft grote gevolgen: doordat minder dak- en thuislozen een woning toegewezen krijgen dan gevraagd, neemt de druk op de opvangcentra toe. Dit geldt ook voor de asielzoekerscentra, als minder vluchtelingen kunnen vertrekken naar een woning. Voor statushouders is het al moeilijk genoeg om aan hun nieuwe leven te beginnen, een vaste woonplaats helpt hierbij.

Amsterdam onderzoekt of lege kantoren of maatschappelijk vastgoed is om te zetten naar woningen, maar dat kost tijd en geld en is geen oplossing voor 2021. Ook zal Ivens hoteliers benaderen met de vraag of ongebruikte kamers kunnen dienen als onderkomen voor deze groepen. Op dit moment worden al tweehonderd, vooral economische daklozen, opgevangen in hotelkamers.

Door minder woningen beschikbaar te stellen dan de eis, loopt Amsterdam het risico dat de Provincie ingrijpt, het gemeentebestuur opzij schuift en zelf de huisvesting van deze statushouders in Amsterdam regelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden