Amsterdam Bewaar

Bijenkorf neemt 100 jaar oud torentje voor eerst in geschiedenis in gebruik

Het torentje aan het Damrak is in het honderdjarige bestaan van de Bijenkorf nog nooit gebruikt.
Het torentje aan het Damrak is in het honderdjarige bestaan van de Bijenkorf nog nooit gebruikt. © Floris Lok

Voor het eerst sinds het bestaan van de Bijenkorf neemt het warenhuis het torentje op het dak van het gebouw aan de kant van het Damrak - boven de middeningang van het warenhuis - in gebruik.

Dat zou een hele exercitie worden door de krochten van de Bijenkorf

Vanaf dinsdag huist er elke drie weken een andere kunstenaar in het honderd jaar oude torentje, een werkruimte van zo'n zestien vierkante meter. Het warenhuis selecteert in samenwerking met het Rijksmuseum nationale en internationale talenten en gevestigde namen, om er te gaan werken. Ontwerper Maarten Baas is de eerste die het kamertje betrekt, voor het project Room on the roof.

De ruimte met uitzicht over de stad is niet open voor publiek, omdat de plek alleen te bereiken is via het dak. 'Dat zou een hele exercitie worden door de krochten van de Bijenkorf,' zegt een woordvoerder van het bedrijf. Dat betekent echter niet dat klanten er niets van gaan merken. Integendeel.

Nieuwe strategie
Denk aan het stemgeluid van een operazanger door de speakers in de winkel, terwijl die in het torentje aan een rol werkt. Of stadse anekdotes van een columnist, die met een beamer geprojecteerd worden op de muren van de winkel.

Allemaal 'belevingselementen', die passen in de nieuwe strategie van de Bijenkorf. Het warenhuis werkt aan een luxere uitstraling door exclusieve merken te verkopen en het pand voor miljoenen euro's te verbouwen.

Het torentje was volgens het warenhuis niet eerder in gebruik genomen omdat de ruimte daarvoor vermoedelijk te klein was. Het bedrijf heeft tekeningen van de architect mét en zonder de toren. Waarschijnlijk is die - zo denkt men - uiteindelijk toch op het dak geplaatst om het ritme van het grote gebouw te breken.