Amsterdam Bewaar

Bijdrage student met beperking omlaag sinds decentralisatie zorg

De bijdrage is bedoeld voor studenten met een beperking die geen bijbaan hebben om naast hun studie wat bij te verdienen.
De bijdrage is bedoeld voor studenten met een beperking die geen bijbaan hebben om naast hun studie wat bij te verdienen. © ANP

Studenten met een functiebeperking kunnen in Amsterdam sinds de decentralisatie van de zorg rekenen op een aanzienlijk lagere maandelijkse bijdrage.

Voor 2015 hadden studenten met een functieperking via een landelijke regeling van de UWV recht op een toelage van 282 euro per maand. 

Nu gemeentes zelf de hoogte van de toelage bepalen, ligt die in de meeste steden lager. In Amsterdam krijgen studenten met een beperking in 2018 212 euro per maand. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd overzicht van studentenvakbond LSVb en Vakbond CNV Jongeren. 

Minimumloon
De individuele studietoeslag is bedoeld voor studenten op het mbo, hogescholen en universiteiten die vanwege een lichamelijke beperking hun studie moeilijk kunnen combineren met een bijbaantje. Vaak kunnen zij wel werken, maar zijn niet in staat om het minimumloon te verdienen. 

De vakbonden willen dat alle Nederlandse gemeenten de bijdrage weer herstellen naar in elk geval het bedrag van voor 2015. De bonden hebben een standaard email opgesteld, en roepen mensen op die te versturen naar de gemeenteraad van hun gemeente.

'Vroeger hadden deze studenten recht op 25 procent van het minimumloon. Het gemiddelde jeugdloon is op dit moment €1128,27. Een maandelijks bedrag van 25 procent hiervan, komt neer op afgerond 282 euro,' schrijven de bonden.

Zwolle
Van alle 49 onderzochte gemeentes keert slechts één gemeente, Zwolle, meer uit dan toen de bijdrage nog landelijk geregeld werd. In de Overijselse hoofdstad ligt de maandelijkse bijdrage op 310 euro. 

Vergeleken met andere studentensteden is de maandelijkse bijdrage in Amsterdam overigens nog relatief hoog. In Groningen krijgen studenten met een beperking maar 98 euro per maand. In Utrecht, Leiden en Leeuwarden kunnen zij rekenen op 100 euro en in Delft krijgen zij 150 euro per maand.

Lees ook: 'Wie maakt Amsterdam geschikt voor mindervaliden?'