Bijbels Museum aan de Herengracht gaat na 45 jaar dicht

Het Bijbels Museum aan de Herengracht gaat in juni dicht. Op de bovenverdiepingen van het Cromhouthuis was er 45 jaar lang aandacht voor de geschiedenis van de Bijbel, voorwerpen uit het Heilige Land en protestants erfgoed.

Het Parool
Het Bijbels Museum is gevestigd in de Cromhouthuizen aan de Herengracht. Beeld ANP
Het Bijbels Museum is gevestigd in de Cromhouthuizen aan de Herengracht.Beeld ANP

Het Bijbels Museum heeft de sluiting voorbereid sinds 2018, toen de structurele subsidie door het Amsterdams Fonds voor de Kunst werd stopgezet. Het museum besloot toen verder te gaan met reizende tentoonstellingen en de eigen collectie over te dragen aan andere erfgoedinstellingen, waaronder Museum Catharijneconvent, het Rijksmuseum van Oudheden, het Joods Historisch Museum en het Nederlands Openluchtmuseum.

Stichting De Cromhouthuizen, die de vier aaneengesloten grachtenpanden in eigendom heeft, draagt de middelste twee wegens het komende vertrek van het Bijbels Museum op 16 maart over aan Stadsherstel Amsterdam. Op de benedenverdieping blijft de permanente expositie over kunstverzamelaars uit Amsterdam, onder wie de zeventiende-eeuwse rentenier Jacob Cromhout.

Tempelberg

Het Bijbels Museum is nog open tot en met 1 juni met de expositie Ikonen van kunstenaar Kees de Kort. Ook het Schoutenkabinet met de maquette van de Tempelberg blijft tot die datum te zien. De reizende tentoonstellingen zullen daarna te bezichtigen zijn in Den Haag, Middelburg en Zwolle. De projectorganisatie van het Bijbels Museum opereert voortaan vanuit de Protestantse Diaconie.

Ter gelegenheid van het vertrek van de Herengracht organiseert het museum in het pinksterweekend een Amsterdams activiteitenprogramma met onder meer gratis rondleidingen door het Cromhouthuis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden