Amsterdam Bewaar

Bijbaan metrobestuurder razend populair onder studenten

Het GVB kreeg meer dan honderd aanmelding van studenten
Het GVB kreeg meer dan honderd aanmelding van studenten © ANP

Het GVB kreeg binnen drie dagen meer dan honderd serieuze aanmeldingen na een oproep aan studenten om metrobestuurder te worden.

Met de vacature, die op de website van uitzendbureau Olympia stond, probeert het GVB zijn pijlen expliciet op studenten te richten. 

Het doel is om het dreigende tekort aan personeel bij het vervoersbedrijf op te lossen. Door vergrijzing en de komst van de Noord/Zuidlijn heeft het GVB dit jaar nog veertig nieuwe metrobestuurders nodig. 

GVB werft de studenten in de zomerperiode omdat de opleiding verplicht in acht aaneengesloten weken gevolgd moet worden. Van de ruim honderd aanmeldingen mochten zes potentiële metrobestuurders met de opleiding beginnen.

Een metro besturen is niet iets wat je zomaar even doet

Manon Huisman, woordvoerder GVB

Geschikt
Alleen de beste kandidaten zijn geschikt. "Een metro besturen is niet iets wat je zomaar even doet. Er komt ongelofelijk veel bij kijken," zegt woordvoerder Manon Huisman. 

"De student wordt verantwoordelijk voor onze reizigers. Daar moet serieus aan worden getild. Iemand moet technisch inzicht hebben en ten alle tijden het overzicht kunnen bewaren."

De zes kandidaten zijn op een selectiedag geslecteerd, waarbij ze onder begeleiding een stuk in een metro moesten rijden. Daarbij werd naar rijvaardigheid en verkeersinzicht gekeken.

De studenten komen in een flexibele pool zodat ze op piekmomenten en bij ziekteverzuim kunnen worden ingezet. Over twee weken studeren de eerste studenten af, die dan klaar zijn om op de metrotoestellen M4 en M5 te rijden. 

Het GVB is ook naarstig op zoek naar meer buschauffeurs en monteurs. In de toekomst zal ook voor deze beroepgroepen expliciet onder studenten worden geworven.

Lees meer: GVB en Connexion kampen met dreigend buschauffeurtekort