PlusExclusief

Bij deze verdachten begon de geweldsspiraal onder jonge Amsterdamse criminelen

In Amsterdam brak tien jaar geleden een onderwereldoorlog uit om de macht in het cocaïnemilieu. De jongens van toen vormden de blauwdruk van een nieuwe generatie criminelen. In de megazaak 13Maracane, die maandag begint, hoopt justitie ook de laatste hoofdrolspelers lang op te sluiten.

Wouter Laumans en Paul Vugts

Automatisch vuur uit kalasjnikovs, veelal op klaarlichte dag of in de vooravond. Een kogel door een kinderkamer, of door de woning van een vrouw, die zelf op een haar na werd gemist. Een huisvader die uit het leven werd geschoten omdat zijn auto leek op die van een crimineel. Een ontvoering waarbij de gijzelaar boven een gehaktmolen hing.

Twintigers die in de Staatsliedenbuurt met extreem geweld werden afgemaakt, waarna de daders op motoragenten schoten. Het afgesneden hoofd van een twintiger op de stoep voor een waterpijpcafé in Amsterdam-Zuid. Een leider die zich, tevergeefs, met een gewelddadige bevrijdingsactie uit een gevangenis probeerde te laten takelen met een helikopter.

Vooral Amsterdam was vanaf 2012 het toneel van oorlogstaferelen die aanvankelijk nog als ‘on-Nederlands’ werden bestempeld. De recherche telde op dat in één conflict over en weer 16 (!) spelers uit het leven zijn geschoten, en dat er ook nog 11 moordpogingen waren mislukt. Op dodenlijstjes die in een van beide kampen circuleerden, trof de politie 13 namen van doelwitten.

Acht overgebleven vermoede sleutelspelers uit één kamp staan vanaf maandag terecht voor het vormen van een moorddadige criminele organisatie die liquidaties van zeven rivalen uit het andere kamp voorbereidde – waarvan er overigens niet één slaagde. Justitie hoopt met de zaak ook de laatste hoofdrolspelers in de kwestie lang op te sluiten (zie kader).

De drijfveer achter het extreme geweld in de onderwereldoorlog was een conflict binnen een groep die in 2012 was gescheurd, nadat 225 kilo cocaïne was verdwenen uit de Antwerpse haven. De ene liquidatie volgde op de andere. Wraak op wraak op wraak.

De hoofdstedelijke recherche draaide overuren, terwijl politiek Den Haag nog jaren in diepe slaap bleef.

Nadat in Canada de door een Nederlander beheerde computerservers van berichtenversleutelaar Ennetcom in 2016 waren neergehaald, werd het al bestaande beeld van de conflicten soms minutieus ingekleurd.

De criminelen die hun berichten achteloos via Ennetcom verstuurden, hadden zich al die jaren onbespied gewaand, omdat de dikbetaalde provider had beloofd dat hun onderlinge e-mailtjes nooit in handen van derden konden vallen.

Niets ontziend

Van de miljoenen toch leesbaar gemaakte berichten ging een berg over de Amsterdamse onderwereldoorlog. Uit de in straattaal gestelde, maar glasheldere teksten bleek hoe ver jonge criminelen gingen in hun jacht op geld. Niet eerder was zó leesbaar hoe in een mum van tijd werd beslist over leven en dood.

Anders dan in de oude Amsterdamse onderwereld waren daders en slachtoffers nu vooral twintigers en dertigers, wier drugsbendes puissant rijk waren geworden door, vooral, de internationale cocaïnehandel in steeds grotere partijen ‘blokken’.

De strijdende partijen opereerden enerzijds heel professioneel, maar de uitvoerders van het geweld bleken anderzijds zo roekeloos en ongetraind, dat ook gewone Amsterdammers gevaar liepen, of zelfs fataal werden geraakt, doordat schutters onder hoogspanning de verkeerde vermoordden.

Hun professionele kant kwam naar voren in de onder auto’s geplakte peilbakens waarmee daders hun doelwitten voorafgaand aan een moordaanslag volgden, in het oorlogstuig waarover de groepen in ruime mate beschikten en in de commandostructuren waarin de leiders zonder dat onderschepte berichtenverkeer nooit berecht hadden kunnen worden.

Beide kampen hadden onderduikadressen en stashes (opslagplaatsen) in anonieme woningen in heel gewone wijken. Zo had het ene kamp schuilplaatsen in rijtjeshuizen in Osdorp en Slotermeer. Het andere kamp verstopte zich in spannende tijden bijvoorbeeld in een appartement in de Staatsliedenbuurt.

In strafprocessen over liquidaties, mislukte aanslagen en niet uitgevoerde moordplannen legden rechtbanken vele spelers in het conflict al zeer forse straffen op, ook vaak levenslang.

‘Veegzaken’

In januari veroordeelde de rechtbank overgebleven hoofdrolspelers uit één kamp bovendien tot forse celstraffen, ook weer één levenslange, voor drie moorden, twee pogingen daartoe en het vormen van een doodseskader. Dat gebeurde in de ‘veegzaak’ Himalaya, over vijf gecombineerde geweldsdossiers. Ontsleutelde onderlinge berichten vormden ook hier de kern van het bewijs.

De zaak die maandag begint, tegen de resterende sleutelspelers uit het het kamp waartegen die groep streed, heeft codenaam 13Maracane gekregen. Op de dossiers staat een foto van de het beroemde stadion Maracanã in Rio de Janeiro. In de wandelgangen heet de zaak niettemin ‘13Marokkanen’, omdat op een na alle verdachten Amsterdammers zijn met Marokkaanse wortels.

De vermoede absolute leider van het kamp dat nu terechtstaat, Houssine A. uit De Pijp, ‘Hoes’, ontbreekt overigens in de verdachtenbank. Hij verblijft al jaren voornamelijk in Marokko.

Een doelwit dat een aanslag overleefde, maar daarbij wel zijn broer verloor, omschreef hem in een verhoor als ‘de man achter de Playstation die hier (in Nederland) zijn soldaatjes aanstuurt’.

Niemand weet of het hardnekkige gerucht klopt dat Houssine A. bescherming geniet van de beruchte Marokkaanse geheime dienst, of zelfs baat heeft bij goede banden met het koningshuis, zoals ook in het dossier 13Maracane weer wordt gesuggereerd.

Met het goeddeels ontmantelen van de twee strijdende kampen in de in 2012 losgebrande onderwereldvete is het gewetenloze geweld bepaald niet geluwd. Andere moordlustige criminele organisaties namen hun posities over, en schokten het land met nóg heviger aanslagen, óók op de bovenwereld. In die zin vormde de Amsterdamse onderwereldoorlog de blauwdruk van het geweld zoals dat momenteel centraal staat in megaproces Marengo tegen Ridouan Taghi en 16 medeverdachten.

Om deze verdachten en verdenkingen draait de zaak in 13Maracane

Op een na alle verdachten die vanaf maandag zeker 9 dagen terechtstaan in 13Maracane, zijn volgens justitie lid van een moorddadige criminele organisatie. Allemaal worden ze beschuldigd van het voorbereiden van aanslagen op concrete doelwitten, 8 levensdelicten in totaal.

Benoauf A. (38), ‘Ben’, geldt in Nederland als dé spil in het kamp dat nu terechtstaat. Hij zit een celstraf van 12 jaar uit voor zijn rol bij de liquidatie van de Amsterdamse crimineel Najeb Bouhbouh in 2012 in Antwerpen. Die moord geldt als de katalysator van het conflict, waardoor het kon exploderen. Benoauf A. zou na 8 jaar vrijkomen, maar die ‘voorwaardelijke invrijheidstelling’ is geschrapt, omdat hij zich op 11 oktober 2017 in een gewelddadige bevrijdingspoging uit de gevangenis van Roermond probeerde te laten takelen met een helikopter.

Volgens justitie stuurde hij ook 2,5 jaar lang geweld aan vanuit de gevangenis, met smartphones die hij stiekem had.

Hij is in 13Maracane aangeklaagd voor het lidmaatschap van de criminele organisatie met liquidaties als oogmerk; het voorbereiden van de moorden op de broers Chahid en Chafik Yakhlaf; het voorbereiden van aanslagen op Naoufal ‘Noffel’ F. in Berlijn en rapper Jason L. uit Amsterdam-Zuidoost, plus het uitlokken van de zogenoemde ‘tattookillers’ om kopstuk Etou’s Belserang van motorbende Satudarah én David ‘Damascus’ H. te vermoorden. Voor die laatste aanslag zou een voorschot van 75.000 euro zijn beloofd.

Hamid A. (33), ‘Bugs’ of ‘Kikker’, staat terecht voor lidmaatschap van de criminele organisatie en het voorbereiden van de liquidaties van de broers Yakhlaf, en van Naoufal F., Samir Z., Etou’s Belserang en David H., plus de uitgevoerde poging voornoemde Samir Z. op te blazen met een bom onder zijn scooter, hetgeen die overleefde.

Jeffrey S. (32) staat terecht voor lidmaatschap van de criminele organisatie en het voorbereiden van de liquidaties van Naoufal F. en Samir Z., plus die mislukte poging Z. op te blazen.

Abdelghafour L. (43), ‘Appie Rotterdam’, staat terecht voor lidmaatschap van de criminele organisatie en het voorbereiden van de liquidaties van Etou’s Belserang en David H.

Abdeslam el H. (39), ‘Appie Haarlem’, staat terecht voor lidmaatschap van de criminele organisatie en het voorbereiden van de liquidaties van de broers Yakhlaf.

Mohamed I. (36), ‘Clown’ of ‘Grizley’, staat terecht voor lidmaatschap van de criminele organisatie en het voorbereiden van de liquidaties van de broers Yakhlaf, Etou’s Belserang en David H., Samir Z. en Jason L.

Jalal L. (32), staat terecht voor lidmaatschap van de criminele organisatie en het voorbereiden van de liquidaties van de broers Yakhlaf, Naoufal F., David H. en Jason L.

Soufiane el H. (32) staat terecht voor het uitlokken van de liquidaties van Etou’s Belserang en David H. door ‘de tattoos’.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden