PlusReportage

Bij de crèche is de nooduitgang nu het ontvangstloket

Ouders wachten netjes in de rij om hun dreumes veilig te kunnen afleveren bij kinderdag­verblijf Noordrijk in Noord.  Beeld Lin Woldendorp
Ouders wachten netjes in de rij om hun dreumes veilig te kunnen afleveren bij kinderdag­verblijf Noordrijk in Noord.Beeld Lin Woldendorp

Net als de basisscholen hebben de kinderdagverblijven maandagochtend de deuren weer geopend. In De Bongerd valt het afscheid sommige kinderen en hun ouders niet licht.

Marc Kruyswijk

Het ene kind kijkt niet op of om als zijn vader of moeder aftaait, het andere zet een enorme keel op. En voor de ouders geldt hetzelfde: sommige hebben er echt moeite mee om na acht weken gedag te zeggen tegen hun zoon of dochter, maar er zijn ook ­ouders voor wie het afleveren van hun kroost een van de zoveel punten op hun to-dolijst is.

Vader Kees Bouwmeester bespreekt nog snel enkele bijzonderheden van zijn dochtertje, dat gemakkelijk afscheid neemt. “Ze is aan het experimenteren met het potje, maar dat gaat redelijk goed.”

Het is druk bij Noordrijk in de Bongerd in Noord. Dit is een ‘integraal kindcentrum’ voor onder meer onderwijs en opvang voor kinderen tot 13 jaar. En dus loopt er van alles rond over het schoolplein en daaromheen. De kleintjes en hun ouders, die hier komen voor de kinderopvang, moeten even zoeken: aan alle kanten zijn nooduitgangen verworden tot loketten waar de overdracht plaatsvindt.

Marc is even over half acht een van de eerste vaders die zijn dochtertje komt afleveren. Hij is timmerman en heeft zijn bedrijf de afgelopen weken geregeld even op het tweede plan moeten zetten om voor zijn dochtertje te zorgen. “Het is fijn dat dit weer kan, want ik moet aan het werk.”

Noodbedje

Ongebruikelijk is het wel: hij levert zijn dochtertje af bij een openstaande deur. De procedure heeft hij al eerder in de mail gehad: je zet je kind in een noodbedje, waarna een van de ­crècheleidsters het optilt en mee naar binnen neemt – om contact tussen de volwassenen zoveel mogelijk te voorkomen.

Het loopt het eerste uur als een zonnetje bij Noordrijk, de volwassenen houden zich netjes aan de anderhalve meter. Dat is niet te zeggen van de kleintjes, die vrolijk door elkaar rommelen. Ook het afleveren van het acht maanden oude dochtertje van Floor Poelsma gaat goed. “We vinden het wel spannend, want ze is een beetje eenkennig. Maar je moet er toch doorheen. Mijn man is thuis; als er wat is, kan hij hier snel zijn.”

Een moeder levert haar dochtertje aan de achterkant af. Zij vindt het spannend, maar niet zozeer voor haar kind. “Ik val in een ­risicogroep en ben bang dat het virus via haar bij ons binnenkomt. Maar haar ontwikkeling is ­belangrijk, dus ik breng haar toch.”

Monique de Jong zwaait haar dochtertje na. “Ik ben blij dat dit weer kan, na al die weken met elkaar.” Met vochtige ogen: “Maar het is ook gek om nu weer zonder kinderen te zijn.”

 

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden