PlusKan dat nou niet anders?

Bij de British School in de Havenstraat staat het verkeer altijd muurvast

Een fontein die altijd droog staat, trappen met ‘luie’ treden of een bankje met de rug naar het plein - Het Parool gaat in deze serie op zoek naar dwaze of vreemde bouwingrepen in de stad. Kan dat niet anders? Vandaag deel 12: het verkeer bij The British School of Amsterdam.

Jop van Kempen
The British School of Amsterdam aan de Havenstraat. ’s Ochtends staat het verkeer er muurvast. Beeld Daphne Lucker
The British School of Amsterdam aan de Havenstraat. ’s Ochtends staat het verkeer er muurvast.Beeld Daphne Lucker

Rotondes zorgen voor een betere doorstroom van het verkeer. Daarom zijn de cirkels van asfalt in Nederland en ook in Amsterdam steeds populairder geworden. Maar bij de Havenstraat in Oud-Zuid loopt de rotonde totaal niet.

Verkeersregelaars

Op werkdagen die buiten de schoolvakanties vallen, staat het verkeer er ’s ochtends tussen kwart over acht en negen uur helemaal vast. Ondanks de drie vaste verkeersregelaars. Een van hen gebruikt niet alleen een snerpende fluit, maar ook een bulderende stem. Desondanks ontstaan onoverzichtelijke en gevaarlijke situaties.

De verkeerschaos heeft alles te maken met de ochtendspits én de British School, een private opleiding die in de voormalige jeugdgevangenis is gehuisvest. De (internationale) leerlingen vanaf 3 jaar komen uit groot-Amsterdam, waardoor ze vaak met de auto worden gebracht.

Dat zorgt voor enorme opstoppingen. De auto’s nemen de rotonde, slaan af om de kinderen bij de school af te zetten en keren vervolgens weer de rotonde op.

De vele bolides – het jaarlijkse schoolgeld voor de British School bedraagt 18.000 euro per kind – blokkeren op de rotonde de verkeersstroom vanuit de stad in zuidelijke richting; studenten die naar de Vrije Universiteit fietsen, werknemers van de Zuidaskantoren en Amsterdammers die buiten de stad werken.

Bijkomend probleem: het kruispunt verderop (Zeilstraat-Amstelveenseweg) loopt ook vast. Auto’s komen midden op straat stil te staan. Verkeersdeelnemers gaan dan hun eigen weg zoeken, vooral fietsers. Met alle gevaren van dien.

Ambulances

Helemaal chaotisch wordt het als ook Ambulance Amsterdam moet uitrukken. De ambulances vertrekken vanaf de Karperweg, bijna tegenover de British School. Als de rotonde en het kruispunt vaststaan, betekent dat tijdverlies. Omrijden is soms sneller.

De verkeerschaos komt niet uit de lucht vallen; omwonenden hebben het al aangekaart voordat de school er kwam. De afgelopen zomermaanden reed het verkeer lekker door, want de school was dicht en het was rustiger op straat. Maar de ochtendspits wordt weer drukker. En op 5 september gaat de British School open.

‘De situatie is tijdelijk’

De verkeerssituatie in de Havenstraat is tijdelijk, benadrukt de gemeente. Tegenover de British School zijn 500 woningen gepland die tot een nieuwe indeling van het gebied leiden. In 2026 zouden die woningen volgens eerdere plannen klaar moeten zijn.

Maar dat er nu een probleem is, staat vast. De tijdelijke oplossingen zijn onder meer: extra afzetplekken op de Amstelveensweg, zodat er minder auto’s de Havenstraat inrijden. De auto’s die de kinderen voor de school afzetten krijgen dan beter zicht op de voetgangers en de fietsers. En verhogingen op het zebrapad moeten voorkomen dat fietsers zich op het zebrapad begeven.

“In de toekomst komt er een verbinding tussen de Havenstraat en de Karperweg,” aldus een woordvoerder van de gemeente. “Het verkeer naar de British School verlaat de wijk straks via de Karperweg.”

Wat de komende jaren ook zou helpen, maar door de gemeente niet wordt genoemd: als de ouders van de British School hun auto’s niet meer keren voor de school, maar doorrijden. Of vaker de fiets nemen.

Heeft u een voorbeeld van een miskleun of ondoorgrondelijke ingreep in de stad? Mail het onderwerp naar anders@parool.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden