PlusTen Slotte

Bij Bas Jilesen (1972-2020) in café De Pels was iedereen veilig

Bas Jilesen. Beeld Gerlinde de Geus
Bas Jilesen.Beeld Gerlinde de Geus

Met Bas Jilesen, barman in café De Pels, kon je praten en lachen, maar bovenal gaf hij zijn gasten een gevoel van geborgenheid.

Volgens de website is café De Pels in de Negen Straatjes de plek voor journalisten, kunstenaars, intellectueel-achtigen en lassers. Iedereen is welkom, Jilesen ontving ze de laatste twaalf jaar met open armen.

Jilesen was een barman zoals je die wenst in een stamkroeg: hij weet wat je drinkt en kent jouw problemen. Met Jilesen achter de toog was het altijd gezellig. Bij binnenkomst toverde Jilesen als vanzelf een glimlach op het gezicht van zijn gasten.

Zo ook op het gezicht van eigenaar Maarten Voorhoeve. “Bas heeft me uit het dal getrokken zonder dat hij het zelf wist. Vanaf het moment dat hij bij mij kwam werken, kreeg ik weer plezier in het horecavak.”

Voorhoeve voer blind op de ervaring en het vakmanschap van Jilesen, die daarvoor werkte in café ’t Smalle aan de Egelantiersgracht. “Hij kon werkelijk alles aan. In de jaren tachtig en negentig deed iedereen een baantje in de kroeg er een beetje bij. Bas verstond het vak pas echt. De professionalisering van de horeca begon bij Bas in De Pels. Hij hield van al zijn gasten.”

Alleen maar liefde

Zijn partner Anil Jagdewsing roemt met name het liefdevolle en zorgzame karakter van Jilesen. “Bas is gewoon liefde, iedereen houdt van hem. Zowel in de kroeg- als in de theaterwereld werd hij omarmd.”

Jilesen en Jagdewsing waren 24 jaar samen. De eerste ontmoeting vond halverwege de jaren negentig plaats op de mimeschool. Jagdewsing stapte met zijn lange haren en piercing in het gezicht te laat het lokaal binnen. Jilesen was direct verkocht en zette alles op alles om het hart van Jagdewsing te winnen. “Hij had weinig tijd nodig om mij ook te overtuigen.”

Samen vierden ze het leven. Ze runden samen tien jaar lang een theatergroep, lachten in de kroeg, en vierden vakanties in hun geliefde Andalusië. “Bas was een begenadigd acteur, maar verliet het vak omdat de stress soms te veel werd. Achter de bar voelde hij zich ook gelukkig.”

Jilesen en Jagdewsing hadden graag nog 24 jaar aan hun liefdevolle relatie toegevoegd, maar het noodlot sloeg toe. In korte tijd werd Jilesen getroffen door twee hersenbloedingen. Hij overleed in de armen van zijn grote liefde Jagdewsing. Jilesen werd 48 jaar oud.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden