Amsterdam Bewaar

Bierkoerier Heineken in Amsterdam valt slecht

Bierkoerier Heineken in Amsterdam valt slecht
© ANP

Net nu de overheid probeert de consumptie van alcohol terug te dringen, begint Heineken een bezorgdienst tot in het park. Gemeente en horeca zijn niet blij. 'Dit werkt excessief drinken in de hand.'

Volgens directeur Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid Stap strookt Heinekens bierkoerier in Amsterdam niet met de 'alcoholtafel' van het kabinet waarin partijen spreken over het alcohol­beleid. "Het grootste probleem is nu juist dat alcohol overal beschikbaar en bereikbaar is. Dat wordt hiermee nu alleen maar groter."

Demissionair wethouder Eric van der Burg is ook kritisch: "Dit vergroot de kans op misbruik en overconsumptie en draagt niet bij aan een gezondere samenleving." Tweede Kamerleden zijn niet tegen - wat bezorgdiensten mogen, mag Heineken ook - maar hameren erop dat de koeriers zich aan de regels moeten houden.

Die worden volgens Pim Evers van Horeca Nederland geschonden, omdat cafés en restaurants niet mogen bezorgen. "De overheid moet één lijn trekken: of we mogen het allemaal, of niemand." Heineken zegt zich aan alle regels te houden en de steun van de horeca te willen zoeken. "We bezorgen alleen op plaatsen waar het mag en we volgen de reclamecode door terughoudend te promoten."
 
Proef
De terugkeer van de bierkoerier in het Amsterdamse straatbeeld is nog een proef. Zonder er ruchtbaarheid aan te geven is Heineken deze week gestart in De Pijp, volgende week volgt Zuid. In juli wil de brouwer in heel Amsterdam binnen de Ring bezorgen.

We willen dit rustig uitproberen en aan de hand van de ervaringen nieuwe stappen ­maken

"We zien de enorme populariteit van bezorgdiensten en de behoefte van mensen om maaltijden thuis te laten komen," zegt Valerie Heere­mans van Heineken Nederland.

"We willen als brouwer op de plekken zijn waar onze klant aanwezig is. Onderdeel daarvan is dat we ons bier overal op de best mogelijke manier willen aanbieden: gekoeld." Tegelijkertijd heeft Heineken bij Deliveroo een eigen bierwebwinkeltje ingericht. In Utrecht wordt zo samengewerkt met Thuisbezorgd.

De bierkoerier, waarvoor Heineken in Amsterdam zowel de fietsbezorgers van Tring Tring als die van Deliveroo heeft ingeschakeld, levert de bestelling ook af op straat. "Bestellen kan zelfs vanuit een park," zegt Tromp. Vanwege onder meer regels voor bier­reclame is de koerier niet herkenbaar als Heinekenbezorger.

Nu is alleen gekoeld pils en Heineken 0.0 te koop, aangevuld met versnaperingen. "We willen dit rustig uitproberen en aan de hand van de ervaringen nieuwe stappen ­maken."

Leeftijdscheck
De verplichte leeftijdscheck vindt plaats via de app en bij aflevering. Ook moet de besteller via een code aantonen dat hij de ontvanger is. "We vragen een vergelijkbare prijs voor gekoeld bier als in de winkel. Alleen kost de bezorging 3,50 euro." Via de samenwerking met avondwinkels Sterk en Nightbite en supermarkten wil Heineken winkeliers tevreden houden. "We zoeken ook de samenwerking met restaurants."

Vooralsnog wordt tussen 2 uur 's middags en 12 uur 's avonds bezorgd, op maandag tot woensdag tot 10 uur. "Het zou kunnen dat we later ook langer doorgaan, dat hangt af van de animo." Ook wordt gedacht aan vooruitbestellingen, voor de vrijmibo bijvoorbeeld.

Daarnaast wil Heineken zijn aanwezigheid bij bezorgrestaurants via Thuisbezorgd vergroten. Tromp: "Je kunt denken aan de combinatie tussen bepaalde maaltijden en bier."

Reacties

Eric van der Burg, VVD-wethouder
"Dit vergroot de kans op misbruik en overconsumptie en draagt niet bij aan een gezondere samenleving."

Linda Voortman, Kamerlid GroenLinks
"Ik zie geen probleem, maar het moet niet tot overlast leiden in de openbare ruimte, zoals parken."

Pim Evers, Horeca Amsterdam
"De overheid moet één lijn trekken: of iedereen mag bier bezorgen, of niemand."

Wim van Dalen, Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid
"Dit werkt excessief drinken verder in de hand, zeker in settings waar alcoholmisbruik toch al op de loer ligt."