Amsterdam Bewaar

Bierfiets vanaf november verboden in de binnenstad

Toeristen op een bierfiets op het Haarlemmerplein
Toeristen op een bierfiets op het Haarlemmerplein © Eva Plevier

De gemeente waagt een nieuwe poging de bierfietsen grotendeels te weren uit de binnenstad. Vanaf 1 november mogen deze toeristenvoertuigen niet meer door het centrum gaan, zo liet de burgemeester maandag aan de raad weten.

Dit betekent dat de bierfiets deze zomer ongemoeid wordt gelaten. Veel Amsterdammers ergeren zich aan de groepsfietsen die zich vol bierdrinkende en vaak joelende toeristen een weg door de binnenstad banen en regelmatig opstoppingen veroorzaken.

Corridor
De gemeente had vorig jaar al een verbod afgekondigd voor de binnenstad, dat in moest gaan op 1 januari van dit jaar. De voorzieningenrechter van Amsterdam doorkruiste deze plannen. Volgens de rechter had de gemeente onder meer verzuimd een corridor te regelen voor de bierfietsen.

Verbodsgebied bierfietsen

Het gebiedsverbod op bierfietsen in stadsdeel Centrum is voor de Haarlemmerbuurt en grachtengordel, het stationsgebied, de Jordaan, postcodegebied 1012, de uitgaanspleinen en het oostelijk deel van de oude binnenstad

De stallingen zijn veelal in het centrum en zonder zo'n doorgang zouden de voertuigen elke dag door verboden gebied moeten rijden naar de stadsdelen waar ze wel welkom zijn, bijvoorbeeld West. Het ontbreken van de corridor maakt het voor exploitanten van de bierfiets onmogelijk hun werk te doen, aldus de rechter.

Burgemeester Van der Laan laat nu weten dat hij een corridor door de binnenstad wel heeft overwogen, maar dat hij die niet instelt. Zo'n doorgang voor bierfietsen zou tot veel drukte in het centrum leiden.

Hij heeft besloten exploitanten de tijd te geven de huur van hun stallingen in het centrum op te zeggen en te verhuizen naar gebieden waarin het verbod niet geldt. Daarom gaat het nieuwe verbod pas in op 1 november.

Geduld
Het geduld van ondernemers en bewoners wordt door dit uitstel langer op de proef gesteld, schrijft Van der Laan. "Deze oplossing doet echter het meeste recht aan de uitspraak van de rechter en de belangen van de exploitanten. Het uiteindelijke doel blijft om de bierfiets uit delen van het centrum te weren."

De exploitanten van de bierfiets zijn ook naar de bezwaaradviescommissie gestapt om het verbod tegen te houden, maar daar kregen ze nul op het rekest. Ook de bewoners uit de Plantage Weesperbuurt, die wilden dat het verbod ook voor hun wijk zou gelden, kregen geen gelijk.