Bibliotheek UvA nog eens 20 miljoen duurder

Er komt voorlopig geen nieuw onderwijsgebouw op Roeterseiland. Dat heeft het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) besloten.

Marlie van Zoggel
Een impressie van het hoe het nieuwe universiteitskwartier op het Binnengasthuisterrein eruit moet komen te zien.  Beeld MVSA Architects en Van Stigt
Een impressie van het hoe het nieuwe universiteitskwartier op het Binnengasthuisterrein eruit moet komen te zien.Beeld MVSA Architects en Van Stigt

De verbouwing van de nieuwe universiteitsbibliotheek gaat wél door, hoewel de kosten tientallen miljoenen duurder uitpakken dan oorspronkelijk begroot.

Begin 2023 moeten studenten van de UvA terecht kunnen in de nieuwe universiteitsbibliotheek aan de Vendelstraat op het voormalige Binnengasthuisterrein, om hun scripties te schrijven, na te praten over college of opdrachten te maken.

Nog ver weg

Maar dat lijkt nu nog ver weg. Het gebouw, dat vroeger dienstdeed als chirurgische kliniek, blijkt in een veel slechtere staat dan gedacht. Het vervangen van de funderingen, aanleg van een (fiets)kelder en de restauratie van gevels vraagt om ‘veel meer ingrepen, materialen en arbeid,’ schrijft de universiteit in een persbericht.

Dat gegeven, in combinatie met de stijgende bouwprijzen en de hoge logistieke kosten van bouwen in een ‘kwetsbare binnenstad’, maakt dat de kosten van de verbouwing inmiddels worden geschat op 108,8 miljoen euro. Een toename van zo’n 65 procent ten opzichte van 2018, toen de UvA nog uitging van 66 miljoen euro. Vorig jaar werd de begroting al bijgesteld naar 85 miljoen.

Forse tegenvaller

Dat het prijskaartje nu nog hoger uitpakt is een ‘forse tegenvaller' zo beaamt UvA-bestuurslid Jan Lintsen, verantwoordelijk voor de portefeuilles financiën en bedrijfsvoering. Volgens het bestuurslid is overwogen om de verbouwing helemaal af te blazen.

“Daar wordt altijd over nagedacht. Het resultaat moet wel opwegen tegen de kosten. Tegelijkertijd is stoppen heel lastig, omdat er al veel werk is verzet. Centraal staat dat we een goede voorziening willen hebben voor onze studenten en medewerkers. Dus op de vraag of het de kosten waard is om af te bouwen, is het antwoord ‘ja’. Wij denken nog steeds dat het een goed plan is.”

Lintsen benadrukt dat studenten niks zullen merken van de oplopende kosten van de universiteitsbibliotheek. “Er staan harde schotten tussen huisvestings- en onderwijs- en onderzoeksbudgetten. De extra kosten voor de verbouwing worden volledig opgevangen in het huisvestingsplan.” Dit betekent dat andere verbouwplannen mogelijk versoberd worden of op de lange baan worden geschoven.

Geen uitbreiding Roeterseiland

Het lijkt geen toeval dat de UvA deze week bekendmaakte af te zien van de bouw van een nieuw ‘multifunctioneel’ onderwijsgebouw op Roeterseiland. Toch heeft dit besluit volgens Lintsen niet zozeer te maken met de overschreden budgetten voor de bibliotheekverbouwing als wel met de veranderende tijdgeest.

“Door de coronacrisis is de groei van digitaal onderwijs in een stroomversnelling gekomen. We verwachten dat deze ontwikkeling ook in de toekomst standhoudt en er meer digitaal les gegeven wordt. Dit betekent dat de vraag naar onderwijsruimte minder wordt,” aldus de bestuurder.

In het geplande onderwijsgebouw, REC-V genoemd, zou onder meer een collegezaal worden gerealiseerd die plaats biedt aan duizend studenten.

Dat dit ontwerp nu van de baan is, lijkt goed nieuws voor omwonenden die al vanaf het begin protesteerden tegen de komst van nog een onderwijsgebouw op de campus. Maar Lintsen tempert de verwachtingen: “Er is niet gezegd dat we op die plek helemaal niet gaan bouwen. We hebben een vergunning, dus we gaan nu kijken wat we daarmee willen doen. We houden alle opties open.”

De bouw van een nieuw 'multifunctioneel' onderwijsgebouw op het grasveld naast gebouw J/K op de Roeterseilandcampus is voorlopig van de baan. Beeld Eva Plevier
De bouw van een nieuw 'multifunctioneel' onderwijsgebouw op het grasveld naast gebouw J/K op de Roeterseilandcampus is voorlopig van de baan.Beeld Eva Plevier
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden