PlusGeboren en getogen

Biba de Jongh: ‘Ik houd van de wijken met een rauw randje, of het nu West of Zuidoost is’

Amsterdam betekent méér voor ze dan alleen een plek om te wonen. Ze zijn hier ter aarde gekomen en willen nooit meer weg. In deze serie vertellen echte Amsterdammers over hun band met onze stad. Deze week: Biba de Jongh.

John Lukken
Biba de Jongh. Beeld Michiel van Nieuwkerk
Biba de Jongh.Beeld Michiel van Nieuwkerk

“Als kind van gescheiden ouders groeide ik op in twee werelden: in Zuidoost bij mijn vader, tussen mensen met veelal een Surinaamse en Antilliaanse achtergrond en in West bij mijn moeder, waar de meeste buurt­genoten van origine Marokkaans of Turks waren. Het zijn allebei wijken met een rauw randje en daar hou ik van. Door de verscheidenheid aan mensen met uiteenlopende perspectieven schuurt het soms, maar dat is helemaal niet erg. Ik vind onze diverse samenleving juist een enorme rijkdom.”

“Ik was geen gemakkelijk puber, zat op drie verschillende middelbare scholen, woonde al heel jong op mezelf. En ik ging best wel om met boefjes. Echt iets crimineels heb ik zelf nooit gedaan, ik was meer het meisje dat op de hoek stond te fluiten als de politie kwam. Een fladderaar, soms een beetje onzeker. Nadat ik getuige was geweest van een flinke vechtpartij, waar ik behoorlijk van was geschrokken, ging ik kickboksen. Al snel stond ik steviger in mijn schoenen en kreeg ik een houding van: niemand doet mij wat. Het heeft me in mijn latere loopbaan, in verschillende management- en salesfuncties, ook enorm geholpen.”

“Mijn hele leven weerspiegelt zich nu in mijn bedrijf Rebel with a Cause. We geven trainingen aan bedrijfsleven en overheid, maar doen ook veel sociale projecten waarin we als kwetsbaar bestempelde jongeren coachen. Zo bouwen we bijvoorbeeld aan het netwerk van mbo-meiden, door ze kennis te laten maken met succesvolle vrouwen met wie ze zich kunnen identificeren. Ieder kind heeft een rolmodel nodig, maar deze meiden hebben die meestal niet in hun directe omgeving. Inmiddels hebben we veel van dit soort projecten gedaan, ook voor jongens. Daardoor zijn tientallen jongeren met veel potentie bij ons voorbijgekomen. Voor veel van hen zijn we nog steeds een vangnet. Dat kan ook niet anders, want je zegt nooit: ‘Het project is klaar, tot ziens!’ Ik in elk geval niet.”

“Omdat ik zelf veel op straat was en later in het bedrijfsleven werkte, kan ik schakelen tussen een jongen van de straat en een ceo. Dat is mijn kracht. Diversiteit is voor mij de verscheidenheid aan perspectieven, mede gevoed door bijvoorbeeld etniciteit, religie, leeftijd of geaardheid. Als je dagelijks werkt, zoals ik, met verschillende mensen, zie je ook pas hoe complementair je aan elkaar kunt zijn. Door te wisselen van perspectief met ‘die vreemde ander’ ontstaat een gelijkwaardige, inclusieve samenleving. Iets waar ik me altijd voor zal inzetten.”

Biba de Jongh

Beroep: founder, trainer en coach Rebel with a Cause

Opleiding: hbo, havo, de straat

Burgerlijke staat: ongehuwd

Woongeschiedenis: Kinkerbuurt/Zuidoost/Osdorp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden