Amsterdam Bewaar

Bezwaar tegen nieuwe Piet: 'Ene kwaad ingeruild voor het andere'

Zo ziet de nieuwe Amsterdamse Piet eruit
Zo ziet de nieuwe Amsterdamse Piet eruit © ANP

Het Landelijk Platform Slavernijverleden (LPS) maakt bezwaar tegen de introductie van Spaanse edelmannen tijdens de intocht van Sinterklaas in Amsterdam.

In een brief aan het college vraagt de organisatie geen vergunning af te geven voor een kinderfeest waarbij "het ene kwaad wordt ingeruild voor het andere".

Het LPS schrijft aanvankelijk verheugd te zijn geweest over de afschaffing van Zwarte Piet, maar de metamorfose van de hulp van de Sint in een Spaanse edelman is een nieuwe domper. De activisten zien de Spaanse edelman als het symbool van het koloniale, onderdrukkende bewind van de vroegere Spaanse wereldmacht.

Onze kinderen zullen leren de criminele Spaanse edelman te eren

LPS-voorzitter Barryl Biekman

Misdaden
"Je kunt je haast niet voorstellen dat een stad waar het Nationaal Slavernijmonument gesitueerd is, de rol in dit verband niet snapt," aldus LPS-voorzitter Barryl Biekman.

"Onze kinderen zullen leren de criminele Spaanse edelman te eren, de man die ook verantwoordelijk is voor de misdaden tegen de zwarte mens."

Dezelfde kritiek
Opmerkelijk genoeg kwam precies dezelfde kritiek uit kringen van pro-ZwartePiet-activisten die bezwaar maakten tegen het inruilen van Zwarte Piet voor een Spaanse edelman. Zij wezen erop dat de Spanjaarden in de zestiende eeuw flink hadden huisgehouden in steden als Zutphen, Naarden en Oudewater.

Het comité dat verantwoordelijk is voor de intocht van Sinterklaas in Amsterdam presenteerde deze week de nieuwe outfit voor de honderden Pieten. Met een fraai kostuum van Spaanse edelman verwacht het comité een einde te maken aan de hoog oplopende discussie over het ideale uiterlijk van Pieterman.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.