Nieuws

Bezorgers Domino’s Pizza Bijlmerplein krijgen bodycams tegen overvallen

Domino’s Pizza op het Bijlmerplein in Zuidoost is de eerste vestiging in Amsterdam die bezorgers gaat uitrusten met bodycams om het aantal overvallen terug te dringen.

Jorien van der Keijl
Een pizzabezorger van Domino's. Beeld ANP
Een pizzabezorger van Domino's.Beeld ANP

“Het is zo goed als zeker dat het plan doorgaat,” zegt woordvoerder Marianne Kemps van Domino’s Pizza. Donderdagmiddag komt de pizzaketen samen met het Centrum voor Criminaliteitspreventie & Veiligheid (CCV) en de gemeente Amsterdam bij elkaar om de maatregel verder uit te werken.

Domino’s experimenteerde al met succes met bodycams, gesubsidieerd door de CCV, voor maaltijdbezorgers in Rotterdam. Op de plekken waar de bodycams werden ingezet, stopten de overvallen. “We zagen dat alleen al het dragen van de bodycams overvallers afschrikt. Daarnaast voelden de bezorgers zich veiliger,” zegt Kemps.

Niet meer contant

Het CCV heeft aangeven ook bodycams voor Domino’s Amsterdam beschikbaar te stellen. De proef zal voorlopig alleen gehouden worden bij de vestiging op het Bijlmerplein. Bij succes kunnen het aantal bodycams in de stad worden uitgebreid. Domino’s denkt na over meerdere maatregelen in Amsterdam. Inmiddels kan bij achttien winkels landelijk niet meer contant worden betaald.

Het aantal overvallen is na een jarenlange daling flink gestegen. Vooral maaltijdbezorgers zijn vaker slachtoffer van rovers. In de eerste zeven maanden van 2019 blijkt het aantal overvallen op maaltijdbezorgers meer dan verdubbeld: 88 ten opzichte van 42 in dezelfde periode in 2018. “Die trend zet door en dan komen de donkere dagen nog,” zegt Jos van der Stap, landelijk coördinator overvallen bij de politie.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden